Ocolul Silvic Zalau a fost „ras” de pe fata pamantului. Ca institutie bineinteles. Ca imobil el exista, insa de aproape o luna nimeni nu i-a deschis usile. Lacate ranjitoare te intampina, daca nu stii cumva ca aceasta unitate s-a desfiintat si ai vrea sa-i calci pragul. Ocolul Silvic Zalau a trecut, tiptil, tiptil, fara a produce pa-nica, la Ocolul Silvic Almasu. Gurile rele spun ca e vorba de o „manarie” politica. Oficialitatile silvice sustin ca comasarea celor doua ocoale s-a facut „pentru a merge mai bine treaba”, din cauza ca padurile statului scad in suprafata pe zi ce trece. Asta datorita retrocedarilor.
Desfiintarea a venit
de la Bucuresti
Ideea desfiintarii Ocolului Silvic Zalau a fost mosita, la nivel inalt, inca din decembrie anul trecut. In 10 februarie, Consiliul Administrativ al Regiei National a Padurilor Romsilva a emis o decizie prin care Ocolul Silvic Zalau intra in structura Ocolului Silvic Almasu. Purtatorul de cuvant al Directiei Silvice Salaj, Danut Fogos afirma ca „aceasta reorganizare are la baza suprafetele de teren cu vegetatie forestiera, proprietate de stat, conform Legii nr.46/2008 (Codul Silvic)” Pentru a functiona un ocol silvic trebuie sa detina minim 5.000 de hectare de padure la deal sau 3.000 de hectare de padure la ses, sa dispuna de dotarea si personalul necesar.
Vestea comasarii nu i-a bucurat
pe lucratorii silvici
La ora actuala Ocolul Silvic Zalau detine in jur de 5.000 de hectare de padure, dar potrivit lui Vasile Colcear, directorul interimar al Directiei Silvice Salaj, peste 2.200 de hectare urmeaza a fi re-trocedate, ceea ce inseamna ca Ocolul Silvic Zalau ramane cu 2.800 de hectare de padure. „In zona Zalaului, spune Colcear avem putine paduri. Mesesul este al primariei, doar ceva suprafete sunt catre Treznea si catre Agrij. Ocolul Silvic Almasu detine 6.000 de hectare de stop_coloanapadure. Mi s-a parut firesc ca dupa comasare, sediul sa fie la Almasu.
Lucatorii Ocolului Silvic Zalau nu au primit cu bucurie vestea comasarii cu Almasu, chiar daca nu s-a facut nici o restructurare. Functionarii si-au ales unul din cele cinci ocoale silvice care au mai ramas in Salaj, unde isi vor castiga in continuare darabul de pita. Asta presupune naveta. Brigadierii si padurarii au ramas, deocamdata, cu suprafetele pe care le au in administratie si paza. Spun deocamdata, pentru ca ele urmeaza a se diminua prin retrocedare. Urmarile nu-s greu de banuit.
Proprietarii de paduri
sunt cei mai afectati
Ce vor face insa proprietarii de paduri de pe Valea Agrijului, a Almasului, a altor zone forestiere apartinatoare fostului Ocol Silvic Zalau? Isi vor lua traista cu merinde in bat si vor bate drumul pana la Almasu, unde sef de ocol este Danut Bode, pentru o semnatura. Colcear spune ca se va tine legatura intre proprietarii de paduri si conducerea Ocolului Silvic Almasu prin lucratorii silvici din teren (padurari, bri-gadieri), care saptamanal se vor intruni la sediul unitatii. Numai ca sunt si probleme care nu sufera amanare. Si atunci? Ia, bade Ioane, sub talpi, drumul Almasului, ca autobuzu-i scump.
Urmeaza…
Cum o nenorocire nu vine singura, directorul Vasile Colcear declara cu amaraciune ca si Ocolul Silvic Cehu Silvaniei este in pericol de a fi desfiintat. Si ne mai miram ca ne dispar padurile.