In urma scandalului de la finele anului trecut, in care invatatoarea Dana Blandu, de la Scoala numarul 10 din Bucuresti, a fost acuzata ca a cerut bani parintilor pentru cadouri de Craciun, premierul Victor Ponta a cerut Ministerului Educatiei Nationale sa finalizeze proiectul referitor la Codul etic din educatie pentru invatamantul preuniversitar. Proiectul se afla in curs de finalizare la Ministerul Educatiei, insa prevederile sale fac referire doar la profesori, lasand deoparte doi parteneri importanti ai invatamantului – elevii si parintii.
Prevederile Codului de etica sunt menite sa interzica profesorilor orice actiune care ar putea sa conduca la fapte de coruptie. Astfel, conform prevederilor actuale ale proie- ctului, profesorii sunt obligati sa supravegheze elevii in permanenta, atat pe parcursul activitatilor desfasurate in scoala, cat si pe parcursul celor organizate in afara acesteia. Mai mult, profesorii nu au voie sa bata si sa umileasca elevii.
O alta prevedere a Codului etic se refera la interzicerea profesorilor sa ceara si sa primeasca bani, cadouri sau servicii. De asemenea, acestia nu au voie sa colecteze fonduri de la elevi sau de la parinti pentru protocolul destinat examenelor, evaluarilor, olimpiadelor sau a altor concursuri scolare. In plus, profesorii nu au voie sa faca meditatii cu propriii elevi.
Prevederi incomplete
La nivel national, proiectul Codului Etic a iscat deja multe controverse. Mai multi lideri de sindicat din diferite judete, cat si directori de scoli precizeaza ca Codul Etic este necesar, insa este necesar sa se specifice si obligatiile si sanctiunile pentru parinti si elevi, sa se prevada si protectia cadrelor didactice si sa se explice anumite notiuni ce apar in cadrul Codului.
Presedintele Ligii Sindicatelor din Invatamant Salaj, Eusebiu Lehene, a declarat pentru Graiul Salajului ca proiectul „trebuie studiat indeaproape”. „Prevederile mi se par incomplete, stop_coloanaintrucat toti partenerii din invatamant trebuie sa fie inclusi, nu doar profesorii”, a adaugat acesta. In ceea ce priveste introducerea Codului de etica in Legea Educatiei, presedintele LSI Salaj a precizat ca proiectul nu are un statut clar si nu se stie daca este o lege in sine sau o anexa, acest aspect urmand sa fie stabilit odata cu finalizarea proiectului.
Intrebat ce parere are despre faptul ca Mi-nisterul Educatiei nu a consultat sindicatele in vederea elaborarii proiectului, Lehene a precizat ca Ministerul „ar fi trebuit sa ne fi consultat de la initiere, dar daca nu a facut-o, poate o sa ne implicam mai mult acum”. „O sa-l avansam (proiectul – n.r.) colegilor, iar colegii vor veni cu propuneri”, a adaugat presedintele LSI referitor la eventualele propuneri venite din partea sindicatului pentru proiect.
Propuneri din partea cititorilor
pentru Codul de etica
Mediafax.ro a initiat de ieri o campanie pentru a pune in dezbatere prevederile Co-dului Etic din educatie. Cititorii sunt invitati pe www.mediafax.ro/dezbateri sa-si faca „auzita” opinia referitoare la prevederile propuse in Cod. Principalele teme dezbatute in cadrul campaniei fac referire la comportamentul profesorilor fata de elevi si la combaterea coruptiei din scoli. In cazul in care cititorii doresc sa propuna si alte prevederi pentru Codul etic al profesorului, acestia le pot trimite la adresa codul.etic@m.ro. Propunerile facute de cititori vor fi si ele dezbatute in cadrul campaniei Mediafax, urmand ca cele mai bune sa fie trimise la Ministerul Educatiei.