Se striga peste deal, fetele nemaritate au intalnire cu mosul de paie, feciorii taie colacul in doua ca sa se insoare
In satele din Salaj inca se mai pastreaza multe din obiceiurile de Anul Nou, obiceiuri frumoase si care ne parti-cularizeaza, menite sa alunge spiritele rele sau sa aduca belsug si intelegere in familie. Inca din ajunul Anului Nou se porneste cu plugusorul sau cu capra. Un obicei aparte care se practica in mai toate satele din Salaj este insa „strigatul din deal”, in care feciorii satului se urca pe deal si incep sa strige numele fetelor de maritat. Si chiar daca fetele se mai supara, ca primesc porecle, pana seara supararea le trece, pentru ca in noaptea de Anul Nou nu are voie nimeni sa fie suparat. Pe Valea Agri-jului, in noaptea de Anul Nou se agata pe poarta fetelor care inca nu s-au maritat un mos din paie, semn ca acestea trebuie neaparat sa se casatoreasca anul viitor. Un alt obicei care se pastreaza pe Valea Crasnei este „taiatul colacului”, care se tine in seara de Anul Nou. Traditia spune ca orice tanar care vrea sa se insoare trebuie sa taie un colac in doua. Daca taietura este dreapta, atunci va avea parte de o sotie frumoasa si statornica. Daca taietura este stramba, atunci acesta trebuie sa amane insuratoarea. De multe ori se fac glume pe seama tinerilor. Primesc deseori cutite tocite pentru a le ingreuna misiunea. Pe Valea Somesului se practica furatul portilor. In dimineata Anului Nou, tinerii obisnuiesc sa scoata din balamale portile fetelor de maritat si sa le ascunda. Deh, cine nu respecta normele de convietuire si nu se casatoreste la timp sa-si vada de treburi in comunitate trebuie sanctionat.
In dimineata de Anul Nou, in toate satele din Salaj se merge la biserica, iar dupa ce oamenii ajung acasa asteapta musafiri, neamuri din alte sate, pe ospat, iar traditia spune ca cu cat vin mai multi oaspeti, cu atat e mai mandra gazda, pentru ca asta inseamna ca e avuta. Dupa ospat se merge la bal. Tinerii dornici de distractie care mai stiu obiceiurile agata pe o sura o mascota imbracata in haine zdrenturoase si i se face un nas lung ca sa arate ca o sperietoare pentru a alunga relele. In Anul Nou se intra, in orice caz, cu zgomot mare, fiindca acesta este un mod de a alunga spiritele rele.
Noaptea in care suntem mai superstitiosi ca niciodata
Spun babele pe la sat, si nu numai ele, si nu chiar numai la sat, ca in momentul trecerii in noul an trebuie sa tii cont de cateva lucruri pentru ca sa-ti mearga bine in anul care o sa vina. Iata cateva superstitii pe care multi oameni le respecta cu strictete. In ajunul Anului Nou casa nu trebuie maturata, pentru ca se spune ca daca o maturi iti alungi belsugul. Nu se da nimic afara din casa, nici macar gunoiul, pentru ca risti sa-ti ramana casa goala tot anul. Unii duc gunoiul abia pe 2 ianuarie, ca sa fie si-guri ca anul vechi a trecut. Trebuie sa-ti platesti toate datoriile pana la sfarsitul anului, caci altfel vei da bani tot anul urmator. In ajunul Anului Nou nu trebuie sa speli rufe sau sa tai cu foarfeca, deoarece se spune ca-ti tai norocul. Ca sa ai parte de liniste tot anul urmator trebuie ca in aceasta zi sa nu te certi cu nimeni si nici sa nu plangi, iar ca sa-ti mearga bine si sa ai bani tot anul, la miezul noptii trebuie sa ai cati mai multi bani in bu-zunare. Pentru noroc, trebuie sa te imbraci in haine noi si neaparat sa porti ceva rosu, pentru ca aceasta culoare este considerata una vie si vesela, care atrage energiile pozitive. La miezul noptii, traditia spune ca usile trebuie lasate deschise, pentru ca anul vechi sa iasa, iar locul lui sa fie luat de anul cel nou. Dea-supra usilor se agata vasc, pentru ca se spune ca vascul aduce noroc, spor in casa si alunga bolile. Sarutul tinerilor sub crenguta de vasc este tot un obicei care se practica de Anul Nou, el fiind consi-derat simbolul prieteniei si al statorniciei, dar si al pacii si bucuriei. Se spune ca in prima zi a Anului Nou, primul care iti trece pragul casei trebuie sa fie barbat, astfel iti va merge bine tot anul. Iar daca prima persoana care iti va trece pragul va fi femeie…nu-i a buna. De Anul Nou nu e prea bine sa mananci carne de pui sau de gaina, fiindca acestea scurma inapoi. De preferat ar fi sa mancam carne de porc pentru ca porcul scurma inainte. Unii prefera carnea de iepure, caci spun ei, asa vor fi iuti tot anul. Cine vrea, sa le creada, cine nu, sa le spuna mai departe.