Se vorbeste tot mai mult despre o noua criza de personal în industria serviciilor din tara noastra. Chiar si asa se pare ca strainii necalificati sunt mai bine platiti decât românii calificati. Daca aceasta situatie va ramâne fara rezolvare este posibil sa asistam la închiderea a 10% din unitatile din industria ospitaliera. Reprezentanti ai organizatiilor de specialitate sunt acum de parere ca situatia este una cât se poate de periculoasa tinând cont ca desi anual parasesc tara zeci de mii de români, în prezent doar 7.000 de persoane din afara spatiului comunitar beneficiaza de permise de munca în industria serviciilor. 

rn

Desi tara noastra are un potential urias de crestere, cifra de afaceri în domeniul acestor servicii, precum si forta de munca deficitara au devenit o piedica în dezvoltarea industriei. Reprezentantii industriei vin si cu o serie de propuneri în masura sa se solutioneze cât mai rapid problema fortei de munca.
Dragos Petrescu, reprezentant HORA (Organizatia Patronala a Hotelurilor si Restaurantelor din România) este de parere ca "Avem 4,5 milioane de români care lucreaza în afara tarii si zi de zi pleaca altii si altii. Ne pleaca si oameni pregatiti si mai putin pregatiti din industria ospitaliera. Si asa suntem în fata unui paradox: avem clienti, conceptele functioneaza foarte bine, dar nu avem cu cine sa deservim aceasta cerere. Avem doua solutii: forta de munca locala, si cea din afara spatiului comunitar. În primul caz, avem nevoie de o politica de sustinere a relocarii fortei de munca, din punct de vedere finaciar, cum ar fi reducerea impozitelor pentru cheltuielile alocate transportului, dar si alte masuri. În al doilea caz, simplificarea procedurilor pentru acordarea vizei de munca ar ajuta foarte multe, astfel încât acesti oameni sa poata primi permis de munca în maximum o luna, nu în 8 cum este acum".
Cu toate astea acum pare mult mai greu de gestionat problema veniturilor inegale obtinute pentru acelasi job. Numerosi reprezentanti ai industriei sustin ca pe piata de munca s-a creat în prezent o inegalitate si o nedreptate în acelasi timp. Astfel, românii necalificati pot fi angajati cu salariul minim pe economie, însa unei persoane din afara spatiului comunitar legea îi garanteaza un salariu mediu. Este astfel destul de usor de înteles ca salariile mici reprezinta o frâna în dezvoltarea sectorului dar implicit si al tarii. Daca vrem sa îi tinem pe români în tara si sa le influentam decizia de a alege sa munceasca peste hotare atunci trebuie sa ne gândim serios cum putem creste, în mod sustenabil, salariile românilor care activeaza acum în domeniu.
Pe de alta parte, autoritatile statului ar trebui sa-si îndrepte atentia si asupra reglementarii tipsului în industria ospitaliera. Tot mai multe voci care activeaza în domeniu si carora li se alatura si Dragos Popescu spun ca bacsisul nu ar trebui impozitat ca venit salarial pentru ca acest lucru nu este corect si ar fi mai mult decât suficienta o impozitare cu 10%.
{inând cont de faptul ca astazi traim în tara în care guvernantii fac zilnic brainstorming ca sa identifice noi domenii de activitate si surse de impozitare, sunt destul de mici sansele acestui deziderat.