Primariile nu au cuprins in bugetul pe 2012 bani pentru a amenaja spatii speciale destinate iesirii la iarba verde.
Zalauanii si simleuanii nu pot iesi la iarba verde pentru ca nu exista niciun loc special amenajat pentru picnic. Desi a fost votata de Parlament, Legea Picnicului, care vine cu amenzi drastice pentru persoanele care se apuca sa faca gratare in locurile care nu sunt amenajate in acest scop, nu poate fi pusa inca in aplicare. Autoritatile locale nu au bani de amenajat spatii pentru picnic. Primarii spun ca legea este buna, dar adauga ca pentru anul acesta este prea tarziu sa mai cuprinda asemenea cheltuieli in bugete. „S-a dat o lege in cursul anului pentru care nu avem prinsi bani in buget. In acele spatii trebuie amenajate gratare, toalete ecologice, puncte de colectare a deseurilor si, in plus, zona trebuie parcursa zilnic de catre un inspector al primariei”, spune primarul municipiului Zalau, Radu Capilnasiu. Potrivit acestuia, Primaria ia in calcul zona Dambu’ Morii pentru amenajarea spatiului de picnic. Nici la Simleu nu exista un spatiu pentru picnic. „Este greu de stabilit ca atunci cand vrei un picnic trebuie sa te duci doar intr-o locatie. Deocamdata eu consider ca avem alte prioritati: canalizare, apa si gaz. Sigur, ar fi bine sa avem si spatii de picnic, dar pentru mine sunt prioritati cele enumerate mai sus. Nu poti amenaja loc de picnic, iar cursul raului Crasna e insalubru”, opineaza primarul Simleului, Septimiu Turcas.
Ce trebuie sa stii cand iesi la picnic
Salajenii care vor iesi la iarba verde odata cu incalzirea vremii trebuie sa stie ca nu au voie sa vandalizeze niciun obiect de informare sau semnalizare, sa nu arunce gunoaie la intamplare si sa nu aprinda focul decat in locuri special amenajate. Cine foloseste produse de igiena personala la mai putin de 30 de metri distanta de cursurile de apa, spala diferite obiecte in rauri si paraie, sau hraneste sau raneste animalele salbatice risca amenzi consistente. In plus, trebuie sa stiti ca nu aveti voie sa indepartati nici macar o piatra din cadrul natural si, evident, nu aveti voie sa postati mesaje sau sa va scrijeliti numele pe copaci. Cine nu respecta legea risca sa scoata din buzunare pana la 3.000 de lei. Cei care pot sa va dea amenzi sunt inspectorii de mediu, reprezentantii primariilor sau politistii locali.
Toalete ecologice si panouri de informare la gratar
Conform legii, iesirile la iarba verde sunt permise numai in locuri special amenajate. Primariile sunt cele care au obligatia amenajarii spatiilor respective, care trebuie sa aiba locuri speciale pentru aprinderea focului, containere de gunoi si toalete ecologice, dar si un orar de functionare. De asemenea, primariile sunt obligate sa organizeze un serviciu de verificare zilnica a zonelor de picnic cu ajutorul politiei comunitare, iar administratiile locale sunt cele care trebuie sa asigure ridicarea deseurilor. Parcarile care deservesc zonele de picnic trebuie marcate corespunzator. In zonele pentru picnic vor fi amenajate si puncte de informare care trebuie sa cuprinda: panouri cu harta zonei, regulile acesteia si numerele de telefon utile, dar si pichete de stingere a incendiilor. Comisarul sef al Garzii de Mediu Salaj, Csutak-Nagy Erzsebet, spune ca oamenii care vor iesi la picnic nu vor fi amendati deocamdata, pentru ca prima data „trebuie sa cream conditiile necesare” si abia apoi, daca nu sunt respectate regulile, se va trece la sanctiuni. Csutak ii intelege si pe primarii care nu au bani de amenajari, dar „este obligatia lor” si comisarii Garzii de Mediu vor face verificari, „iar pe baza constatarilor, vor fi luate masurile legale”.