In Monitorul Oficial din 27 mai 2013 a fost publicat Ordinul nr.378/2013 al ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, referitor la modificarea si completarea reguluilor privind inregistrarea operatorilor in agricultura ecologica. Facem precizarea ca in judetul Salaj exista 230 de producatori care practica agricultura in sistem ecologic.
Potrivit Ordinului de ministru, fermierii care vor sa-si dezvolte o afacere in acest domeniu trebuie ca in fiecare an, pana la data de 31 august sa isi inregistreze activitatea la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale prin directiile judetene pentru agricultura. De asemenea, agricultorii trebuie sa stie ca au fost facute modificari in privinta inregistrarii operatorilor care valorifica produse rezultate din livezile razlete taranesti. In acest sens, sunt necesare lista subcontractantilor, respectiv a proprietarilor de terenuri cu pomi razleti, conditia necesara fiind ca acestia sa fie supusi sistemului de control; existenta unui acord scris pe care subcontractantii isi supun exploatatia sistemului de control; un sistem corespunzator al documentelor contabile prin care se poate asigura trasabilitatea produselor, adica a merelor si prunelor din livezile razlete ale taranilor. De mentionat este faptul ca subcontractantii, sau altfel zis cei ce vor culege roadele din livezile razlete nechimizate, vor fi inregistrati in Fisa de inregistrare a procesatorilor in agricultura ecologica sau in Fisa de inregistrare a comerciantilor de produse ecologice. Asta da de inteles ca, chiar si din livezile razlete taranesti se poate face comert, inclusiv comert comunitar cu produse ecologice.
Noutati referitoare la inregistrarea operatorilor in agricultura ecologica
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...