In apropierea abatorului se va construi o fabrică de semipreparate din carne de oaie. Fermierii din Ţara fiordurilor vor pune pe picioare in Sălaj o fermă de oi. Alba Norvegianul se va incrucişa cu Ţurcana şi va asigura materia primă.
La sfarşitul săptămanii trecute, timp de trei zile, s-a aflat in Sălaj un grup de norvegieni – fermieri, crescători de oi – pentru analiza activităţilor derulate şi pentru definitivarea ultimelor detalii legate de activităţile prevăzute in „Proiectul pilot pentru producţia agricolă sustenabilă in judeţul Sălaj – Transilvania”. Din capul locului precizăm că proiectul este necomercial, bazat pe training, şi se derulează din anul 2009 Vineri, experţii norvegieni Knud Duagaard, vice-preşedinte al Concernului Nortura şi Ivar Kvinlaug, membru in Consiliul de administraţie al concernului au făcut o vizită de lucru la Abatorul de ovine din Hereclean, impreună cu dr. Viorel Iştoan – administrator unic, şi au analizat perspectivele dezvoltării acestei activităţi pentru o cat mai bună valorificare a producţiei de carne şi lană.
Abatorul pe muchie de cuţit
Abatorul se află in insolvenţă judiciară de aproape două luni. Termenul de redresare a unităţii este de un an de zile. Dacă admi-nistraţia abatorului va reuşi să scoată unitatea din impas, activitatea va continua. Dacă nu… falimentul o paşte. Intr-adevăr, conducerea abatorului, impreună cu Asociaţia de ovine „Ovis”, au pus la punct un plan care pare a fi viabil. Spun asta pentru că in ultima lună la Abatorul din Hereclean au fost sacrificaţi 5.000 de miei.Nicolae Ţap, preşedintele asociaţiei antemenţionate, este convins că odată cu apropierea Sărbătorilor Pascale abatorul va funcţiona la intreaga capacitate şi se vor obţine venituri substanţiale care să-l mai ajute in depăşirea momentului critic.
In cadrul parteneriatului, norvegienii intenţionează să construiască in apropierea Abatorului din Hereclean o fabrică de semipreparate din carne de oaie. Pentru asigurarea parţială a materiei prime, fermierii din Ţara fiordurilor vor să infiinţeze in Sălaj o fermă de oi din rasa Alba Norvegiană, recunoscută pentru calitatea cărnii sale. Berbecuţii rezultaţi de la fermă vor fi distribuiţi crescătorilor de oi din judeţ pentru obţinerea unor metişi prin incrucişarea cu Ţurcana noastră. Piaţă de desfacere există din plin. Buba este materia primă. Se pare insă că se va „vindeca” şi asta.

Business cu mămăligă cu branză
Sambătă, la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Sălaj a avut loc un seminar al cărui moderator a fost Terje Sindland – manager de proiect. Şi-au făcut prezenţa reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, Consiliului Judeţean, ai Direcţiei pentru Agricultură, Direcţiei Sanitar Veterinare, ai Oficiului pentru Ameliorarea şi Reproducţie in Zootehnie, fermieri, reprezentanţi ai mass-media. Specialiştii norvegien Bjorn Hoyland – preşedintele Asociaţiei Naţionale a Crescătorilor de Oi din Norvegia şi Rolf Gravdal, campion al Norvegiei la tuns oi, au susţinut prelegeri despre organizarea metisării şi alimentaţiei profesionale şi prelucrarea şi valorificarea lanii. Knud Daugaard a pre-zentat cateva propuneri pe tema „Cum să adaptăm mo-delul norvegian in Romania. Discuţii libere pe tema expunerilor, schimb de informaţii, planuri de continuare şi in final asfinţitul soarelui i-a prins pe majoritatea participanţilor la un business lunch cu preparate tradiţionale locale.

Balada din Carpaţi cu iz de fiorduri
Experţii romani şi norvegieni vor demara o acţiune de adaptare a proiectului implementat in Sălaj şi in alte zone din Romania. Şi uite aşa Mioriţa noastră se va corci cu berbeci aduşi de pe un picior de plai cu fiorduri, iar romanii vor scrie o nouă baladă in care să incapă şi baciul norvegian.