Deputatul sau senatorul de Sălaj nu uită de ce a fost trimis in Parlament şi mai propune cate o lege sau işi trece numele pe iniţiativa unui coleg.
In cadrul Parlamentului Romaniei instaurat după scrutinul uninominal din noiembrie 2008, Sălajul este reprezentat de şase deputaţi şi doi senatori. Activităţile pe care parlamentarii, in general, ar trebui să le desfăşoare pot fi clasificate in activităţi de legiferare – propuneri legislative, amendamente, voturi; activităţi de reprezentare – petiţii şi audienţe, intalniri politice cu alegă-torii; şi activităţi de verificare – intrebări şi interpelări, declaraţii politice şi moţiuni, investigaţii sau alte activităţi in comisiile parlamentare. Ne-am propus un tablou al activităţilor parlamentarilor de Sălaj, mai exact a propunerilor legislative depuse, pentru a vedea dacă au muncit de la inceputul anului aşa cum ne-au promis in campania electorală, dacă au reprezentat interesele cetă-ţenilor din colegiile unde au fost aleşi sau dacă işi merită banii. Notele parlamentarilor le acordaţi dumneavoastră, alegătorii.
Seres Denes este interesat de medicii stomatologi
Preşedintele UDMR Sălaj, impreună cu alţi deputaţi maghiari, a propus modificarea legii privind reforma in domeniul sănătăţii, in special in problema legată de exercitarea profesiei de medic dentist. In expunerea de motive se arată că profesia de medic dentist se poate exercita doar cu diploma de medic stomatolog sau diploma de medic dentist. Diploma de absolvire se eliberează de regulă după şase luni sau un an de la absolvire. Pe aceste considerente, deputaţii UDMR doresc modificarea legii, spunand că „In perioada de pană la eliberarea diplomei de absolvire, medicului stomatolog sau dentist nu i se poate elibera dreptul la libera practică, iar prin această formalitate i se interzice tanărului absolvent să profeseze, făcandu-l şomer”. Propunerea legislativă a fost trimisă pentru raport la comisiile permanente ale Camerei Deputaţilor.
Pop este preocupat de traseismul politic
Un grup de senatori PSD, printre care şi sălă-jeanul Gheorghe Pop, a depus o iniţiativă legislativă prin care se doreşte ca aleşii care vor demisiona sau vor fi daţi afară din partid să işi piardă şi funcţia. Această măsură se doreşte a fi luată impotriva parlamentarilor care au trecut de la PSD sau PNL in tabăra de la UNPR şi susţin Guvernul Boc. Fiind ales uninominal, parlamentarul nu-şi pierde statutul de deputat sau senator in cazul in care trece la alt partid.
Nosa are „activităţi nucleare”
Deputatul Iuliu Nosa, impreună cu colegii social-democraţi, vrea modificarea legii privind reglementarea activităţilor in domeniul nuclear pentru că „activitatea Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare a fost serios perturbată, in ultima vreme, de managementul defectuos al conducerii instituţiei şi de dezinteresul arătat de către factorii de decizie din cadrul Guvernului”. Propunerea se află pe ordinea de zi a şedinţelor din Camera Deputaţilor.
Lucian Bode vrea stoparea risipei de bani publici
Deputatul PDL Lucian Bode, alături de alţi şapte deputaţi democrat-liberali, a depus o iniţiativă legislativă prin care se doreşte stoparea abuzului privind cheltuirea banului public cu angajarea de servicii externe de asistenţă juridică pentru autorităţile publice centrale şi locale care au structuri cu profil juridic. Deputaţii PDL spun că „aceste demersuri vin şi in intampinarea semnalărilor făcute in repetate randuri de Curtea de Conturi, privind aceste anomalii din sistemul public. Intr-un raport al Curţii de Conturi din acest an se arată faptul că instituţii şi autorităţi publice au reuţit să cheltuie aproximativ 275 de milioane de lei doar in ultimii doi ani de zile”. Iniţiativa legislativă a primit termen pentru avize din partea comisiilor specialitate.
Mirel Taloş şi Fekete Andras – singurii cu iniţiative proprii
Deputatul Mirel Taloş a depus la Camera Deputaţilor o propunere legislativă pentru modificarea Legii audio-vizualului, prin care doreşte ca programele oferite publicului de televiziuni generaliste trebuie să rezerve cel puţin 120 de minute săptămanal pentru emisiuni cu conţinut cultural sau educativ, iar programele oferite de televiziuni de ştiri să rezerve zilnic cel puţin 15 minute pentru emisiuni sau ştiri cu conţinut cultural. Propunerea legislativă se află momentan pe masa senatorilor. De cealaltă parte, senatorul Fekete Andras a propus o iniţiativă legislativă care-i obligă pe cei care doresc să obţină permisul de conducere să facă dovada absolvirii cel puţin a ciclului gimnazial, pe langă condiţiile de varstă şi sănătate. Iniţiativa legislativă urmează să fie supusă votului final in Camera Deputaţilor şi modifică Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.
Parlamentarii sălăjeni indreaptă legile strambe
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...