Cererile pentru ajutor financiar nerambursabil pot fi de maxim 50.000 de euro

rn

Tinerii fermieri care vor sa se instaleze sefi ai unei exploatatii agricole pot sa depuna, pâna la sfârsitul lunii august, cererile pentru un ajutor financiar nerambursabil de maxim 50.000 euro. La fel, fermierii care detin mici suprafete agricole sau un numar redus de pasari, animale pot sa solicite un ajutor financiar de 15.000 euro. Atât în cazul instalarii tinerilor fermieri (submasura 6.1 din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala), cât si în cazul dezvoltarii fermelor mici (submasura 6.3 din cadrul PNDR) nu este nevoie de cofinantare, iar ajutorul financiar se acorda în doua transe, prima în procent de 75% din valoarea totala a ajutorului, imediat dupa semnarea deciziei de finantare. Pentru acordarea celei de-a doua transe, 25% din valoarea ajutorului, este obligatoriu sa fie îndeplinite conditiile asumate prin contractul de finantare. Principala obligatie asumata vizeaza asigurarea unei cifre de afaceri egala cu cel putin 20% din valoarea primei transe încasate. Obiectivul obligatoriu va fi verificat înainte ca transa a doua sa fie efectiv platita beneficiarului, iar neîndeplinirea sa va conduce la rezilierea acordului de finantare.

rn

Spre deosebire de alte programe de finantare unde se solicita cofinantare din partea beneficiarilor, atât masura care sprijina instalarea tinerilor fermieri, cât si cea destinata dezvoltarii fermelor mici asigura o finantare de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, iar aceasta lista este mult mai permisiva decât în alte situatii.
În principiu, dupa cum se aminteste si în ghidul solicitantului pus la dispozitie de Agentia de Finantare a Investitiilor Rurale (AFIR), toate cheltuielile propuse în planul de afaceri, inclusiv capitalul de lucru, sunt eligibile daca sunt efectuate pentru implementarea proiectului si pentru dezvoltarea afacerii.
Una dintre principalele restrictii impuse beneficiarilor este ca implementarea proiectului trebuie sa prevada achizitia unor utilaje si echipamente noi, achizitia unor bunuri second-hand fiind interzisa.
Concurenta este acerba pentru obtinerea sprijinului pentru instalarea ca sefi de exploatatie a tinerilor fermieri. Bugetul alocat anul acesta este foarte mic.
Alocarea financiara disponibila tinerilor fermieri în sesiunea 2018, prin sM 6.1, este de 11 milioane de euro.

rn

Primul prag de calitate lunar (aferent perioadei 1 – 31 august 2018) este de 90 de puncte si scade treptat pâna la pragul minim de depunere de 25 de puncte, în intervalul 1 – 31 decembrie 2018, cu încadrare în alocarea bugetara.

rn

Fondurile alocate în sesiunea 2018 prin sM 6.3 pentru investitii în dezvoltarea fermelor mici sunt în valoare de 51,5 milioane de euro, din care 3,71 milioane de euro sunt disponibili solicitantilor din teritoriul ITI – Delta Dunarii. Pragul de calitate pentru prima etapa lunara (1 – 31 august 2018) este de 55 de puncte si scade pâna la pragul minim de 15 puncte, în perioada 1 – 31 decembrie 2018.