La inaugurarea lui, în 1976, presedintele Ceausescu a venit cu elicopterul

rn

La numai 12 kilometri departare de municipiul Zalau, pe drumul european E 81, care leaga Zalaul de Satu Mare, se afla, în vârful unui deal, monumentul ridicat în cinstea victoriei din 3 august 1601 a lui Mihai Viteazul împotriva lui Sigismund Bathory.

rn

La inaugurarea monumentului de la Guruslau, în data de 21 octombrie 1976, pe „Dealul lui Mihai” au venit peste 25.000 de oameni, din tot judetul. Atunci monumentul a fost dezvelit chiar de catre presedintele Nicolae Ceausescu, care a venit la Guruslau cu un elicopter.

rn

De altfel, monumentul de la Guruslau are urmatoarea inscriptie: “Aici, la 3 august 1601, ostile conduse de Marele Voievod Mihai Viteazul au cucerit o stralucita victorie în lupta pentru apararea unitatii tuturor românilor, pentru libertate si neatârnare. Inaugurat în prezenta tovarasului Nicolae Ceausescu, secretar general al Partidului Comunist Român, presedinte al Republicii Socialiste România”.

rn

Batalia de pe dealul Guruslaului a avut loc în contextul istoric în care Mihai Viteazul îsi vedea naruit visul de unitate a celor trei provincii românesti. În urma înfrângerii de la Miraslau din toamna anului 1600, polonezii au ocupat Moldova si l-au impus pe tron pe Ieremia Movila. Mihai a pierdut si bataliile de Bucov si Curtea de Arges, astfel ca domn al tarii Românesti a devenit Simion Movila.

rn

În Transilvania, Sigismund Bathory a revenit pe tron, ceea ce afecta interesele politice ale Imperiului Habsburgic. În acest context, împaratul Rudolf al II-lea, aliat al lui Mihai Viteazul îl întâlneste pe acesta la Praga (1-5 martie 1601). Îl sprijina financiar în vederea formarii unei armate de 10.000 de oameni care alaturi de alti 8000 de soldati imperiali sub comanda lui Giorgio Basta se vor confrunta la 3 august 1601 cu armata lui Sigismund Bathory, la Guruslau, foarte aproape de Zalau.

rn

La monumentul lui Mihai Voievod se ajunge destul de usor deoarece din drumul european E81, se vede sus pe culme, înconjurat de pini. Dupa ce treci calea ferata si un pod din lemn peste vale, ajungi la un drum alfaltat. Odata ajuns sus, pe platou, ai o priveliste rara, deoarece poti scruta zarile pâna departe, inclusiv Zalaul cu cele doua „turnuri ale sale” (este vorba de turnurile fostului CET – UE Zalau).

rn

Monumentul de la Guruslau este opera sculptorului salajean Victor Gaga (1930-2003), inaugurat la 21 octombrie 1976, pe locul altui monument din1928 care a fost ridicat aici în amintirea victoriei lui Mihai Viteazul, înlaturat în 1941 dupa ocuparea Transilvaniei de catre trupele hortyste.
Actualul monument este din beton armat si travertin. Are o înaltime de 26 de metri, fiind format din trei lamele paralele, înalte de beton, simbolizând cele trei provincii românesti. Pe doua dintre lamele, cele laterale, dinspre sud si nord, se afla sculptate stemele acestora: în ordine de sus în jos, stema tarii Românesti, stema Moldovei si stema Transilvaniei. Lamelele sunt sustinute de un brâu sub forma de cub, pe fetele caruia sunt sculptate scene de lupta.

rn

Astfel, pe fata dinspre rasarit, este sculptata figura Marelui Voievod alaturi de cinci ostasi în picioare. Doi dintre acestia au fata îndreptata spre rasarit si poarta lanci cu barda. Ceilati trei, întorsi cu fata spre Voievod, poarta stindardele celor trei provincii.

rn

Fata dinspre nord, contine figura lui Mihai Viteazul calare, având în mâna celebra-i barda, urmat de patru lancieri. În fata calului se afla un alt soldat având stindardul cu stema Voievodului, rezultata din îmbinarea celor trei steme.

rn

Fata dinspre apus a monumentului, contine stema ce a reprezentat timp de mai bine de trei secole, idealul de unitate a tuturor românilor. Este de forma circulara având doua personaje încoronate ce tin stema Moldovei, cu zimbrul, soarele, luna si stelele. Aceasta este sprijinita pe doi lei. Deasupra personajelor se afla vulturul cu inelul în cioc, de pe stema Transilvaniei. Stema contine textul ”Io Mihai Voievod, domn al tarii Românesti, al Transilvaniei si a toata tara Moldovei”.
Ultima fata a monumentului, cea dinspre sud, care se vede prima atunci când ajungi sus pe culme, contine o scena de lupta, formata din 9 personaje. Primele 3 sunt în pozitie de lupta cu sabiile scoase din teaca. Urmatoarele 3 sunt cu sulitele ridicate deasupra capulu, în timp ce ultimele trei sunt cu arcurile gata de tragere.
Monumentul de la Guruslau este deosebit de spectaculos si impunator. Albul travertinului luminat de soarele puternic al dupa-amiezii, proiectat pe bolta de un albastru infinit al cerului si înconjurat de verdele crud al pajistii, creaza o imagine superba, aproape mistica. Te cuprinde sentimentul ca pe aici a trecut acum 417 ani, cel care a reusit sa uneasca pentru prima data cele trei provincii românesti si care avea sa fie asasinat miseleste lânga Câmpia Turzii la 9 august 1601.