Ministerul Finantelor a depus pentru sedinta speciala de Guvern de ieri o serie de masuri menite sa aduca la buget aproape doua miliarde de lei, potrivit estimarilor autoritatilor. Aceste masuri financiar-fiscale sunt premergatoare Legii bugetului si presupun modificarea si completare Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal. Pe langa revizuirea impozitului pe veniturile microintreprinderilor, cresterea nivelului accizelor pentru bere si bauturi fermentate, devansarea cu trei luni a calendarului de crestere a nivelului accizei totale la tigarete, extinderea impozitarii indemnizatiei, Guvernul a are in vedere si revizuirea sistemului de impozitare a veniturilor din activitati agricole.
Sfera veniturilor impozabile din agricultura va fi extinsa prin includerea castigurilor din zootehnie, sivicultura si piscicultura. Ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu a declarat ca a fost simplificata si largita baza de impozitare la impozitul pe venituri obtinute din agricultura in toate domeniile – vegetal, animal pomicol.”Obiectivul este crearea unui mediu concurential care sa aiba ca efect eliminarea evaziunii fiscale”, a adaugat Chitoiu.

Se reduce impozitul pe suprafata
O prima schimbare se refera la modalitatea de impozitare a terenurilor agricultorilor persoane fizice. Avand in vedere ca din semestrul doi se va introduce si impozitul forfetar pe suprafata de teren agricol, noile masuri prevad ca impozitul sa scada de la 214 lei pe hectar la 85-96 de lei pe hectar, in functie de suprafata. Producatorii de cereale persoane fizice cu mai putin de doua hectare nu vor fi impozitati ca si pana in prezent. Cei care detin intre doua si cinci hectare si care achitau un impozit de 214,5 lei pe hectar vor plati 96,5 lei, iar proprietarii a mai mult de 50 de hectare de teren, care plateau tot 214,5 lei pe hectar, vor fi taxati cu 85 de lei pe hectar. In acelasi timp se extinde sfera veniturilor impozabile prin includerea celor din cresterea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animala, in stare naturala, precum si a veniturilor din sivicultura si piscicultura. Cota de impozit de 16 la suta pentru veniturile din activitati agricole, impozit stabilit de organul fiscal competent, va fi impozitul final.

Cine nu plateste impozit, potrivit noilor prevederi
Nu sunt venituri impozabile veniturile obtinute de persoane fizice din valorificarea in stare naturala a produselor culese sau capturate din flora si fauna salbatica. De asemenea, veniturile obtinute de catre persoanele care lucreaza suprafete de pana la doua hectare (cereale, oleaginoase, cartofi, sfecla, soia, hamei) sunt neimpozabile. Limitele maxime mai sunt stabilite pentru pomi – 1,5 hectare, tutun,vita de vie -un hectar, legume cultivate in camp si spatii protejate, flori si plante ornamentale – 0,5 ha. Nu vor plati impozit crescatorii de animale care detin maxim 10 ovine si caprine, trei vaci, sase porci, 100 de pasari, 100 de familii de albine.
Plata impozitului se face catre bugetul de stat in doua rate egale: 50 la suta din impozit pana la 25 septembrie inclusiv, iar diferenta pana la 25 noiembrie inclusiv.

Crescatorii de animale n-au fost consultati
Referitor la masurile depuse de Ministerul Finantelor si dezbatute ieri in sedinta de Guvern, Mircea Pop, presedin-tele Asociatiei Crescatorilor de Bovine din Salaj a spus ca nu se poate pronunta pana nu studiaza documentele. El este de parere ca „ trebuia sa existe si acest impozit pentru ca ne-am invatat doar sa cerem statului si sa dam mai putin”. Mircea Pop detine o ferma de vaci cu 70 de capete in Cuzaplac si nu este lamurit „cum se va aplica acest impozit, pe cap de animal, pe cantitatea de lapte livrat, pe alte criterii”
Dumitru Ardelean, presedin-tele Asociatiei Judetene a Crescatorilor de Ovine, a auzit din media de impozitul in zootehnie. „Sunt indignat ca noi crescatorii de ovine nu am fost consultati. Pana la urma urmei, guvernantii faceau tot cum vroiau ei, dar macar sa ne fi bagat si pe noi in seama. Cum imi va calcula mie Fiscul impozitul pe mielul vandut, ori pe branza. Va sta un functionar langa mine ori de cate ori voi vinde un produs? „, se intreaba nedumerit Ardelean.