Nereguli la Psihiatrie, descoperite de Avocatul Poporului

În România există încă numeroase probleme în sistemul de asistență a persoanelor internate la Psihiatrie, susține Avocatul Poporului. Supraaglomerarea, lipsa unei evidențe a celor internați, lipsa de personal sau faptul că autoritățile nu se îngrijesc de cei care ar trebui externați sunt doar o parte dintre neregulile care au ieșit la iveală în urma unor verificări efectuate în 2023.
Ancheta Avocatului Poporului scoate la iveală problemele cu care se confruntă unitățile în care sunt internate, uneori fără voia lor, persoanele cu probleme psihice, scrie Europa Liberă România.
Verificările efectuate de Avocatul Poporului la Secția de Psihiatrie a Spitalului Județean de Urgență Zalău arată, potrivit raportului, „nereguli în condițiile de cazare și lipsa evidenței pacienților cu handicap, probleme legate de identificarea reprezentanților legali și informarea autorităților corespunzătoare, suspendarea ocupării posturilor vacante a condus la suprasolicitare a personalului, lipsa confidențialității actului medical în prezența agenților de poliție, nerespectarea termenelor și procedurilor în cazul internărilor nevoluntare”.
Cu toate acestea, situația din Sălaj este mai puțin gravă raportat la problemele identificate la alte spitale din țară.
Una dintre cele mai importante rămâne supraaglomerare acestor instituții, problemă pentru care România a fost condamnată, în trecut, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). De altfel, România a fost condamnată de către CEDO în cel puțin șase cazuri pentru tratamentul persoanelor asistate în spitalele de psihiatrie. Lipsirea de libertate în mod ilegal, condițiile inumane și internarea arbitrară au adus, de asemenea, condamnări, notează Europa Liberă România.