<b.Controalele au constatat ca fermierii au cerut subventii pentru mai multe oi decat detin


929 de oieri salajeni au depus cereri la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura Salaj (APIA), pentru 170.961 de capete de ovine si caprine, cu scopul de a beneficia de subventii nationale directe complementare pentru zootehnie. Din totalul fermelor care au depus cereri au fost selectate la nivel central in mod aleatoriu 134, verificate ulterior, la fata locului, de catre inspectorii APIA.
Controalele au scos la iveala neconcordante intre informatiile inscrise in cereri si realitatea din teren. Mai exact, au fost identificate 35.573 de capete, fata de cele 41.157 trecute in cereri. Rezulta ca oierii au doar 86 la suta din efectivul pentru care au solicitat subventii, ne-a declarat Ioan Tarau, seful Serviciului Ajutoate de Stat si Masuri de Piata. Asta nu inseamna insa, sustine Alexandru Muresan, directorul coordonator al APIA Salaj, ca fermierii au incercat sa fraudeze: “Aceasta problema apare din cauza ca oierii nu completeaza cu atentie declaratiile. In cerere trebuie inscrisa seria fiecarui crotaliu, prin urmare, orice neregula identificata la acest capitol atrage pierderea subventiei pentru animalul in cauza. Numarul de identificare al crotaliului trebuie sa figureze in Registrul National al Exploatatiilor”, adauga seful Serviciului Ajutoare de Stat, care mentioneaza ca fermierii pierd subventiile si pentru animalele pe care le-au vandut ori le-au sacrificat intre timp. O parte din vina o pot purta si medicii veterinari care nu tin cum trebuie evidentele animalelor.
Nu doar fermele din esantionul stabilit la nivel central au fost verificate. Potrivit lui Ioan Tarau, inspectorii APIA Salaj analizeaza indeaproape fiecare cerere depusa, cautand in Registrul National al Exploatatiilor (RNE) numerele de identificare ale tuturor ovinelor si caprine pentru care salajenii solicita subventii.
Sanctiune pentru incasari necuvenite
Inspectorii APIA Salaj mai au la dispozitie o luna si jumatate pentru a comunica la Bucuresti numarul de capete eligibile, pentru a nu exista situatii in care oierul sa primeasca bani necuveniti de la stat. Daca acest lucru s-ar intampla, iar cazul ar fi descoperit dupa ce fermierul a incasat banii, crescatorul risca sa fie exclus pe o perioada de trei ani de la platile nationale, explica Tarau.