Incepand cu 1 aprilie ne vom putea adresa medicilor de familie, chiar si pentru o reteta, doar daca ne-am facut programare cu cel putin 24 de ore inainte.
Din aprilie, pacientii se vor putea adresa medicilor de familie si specialistilor din ambulatoriul de specialitate (adica din policlinicile spitalelor), inclusiv celor de la specialitatile paraclinice (laboratoare de analize medicale si radiologie) numai daca si-au facut, in prealabil, programare telefonica sau prin alte mijloace, cu cel putin 24 de ore inainte de data dorita. Potrivit ordinului care stabileste aceasta masura, semnat zilele trecute de ministrul Sanatatii Cseke Attila, exceptie de la aceasta regula fac doar cazurile de urgenta medicala si cabinetele din localitatile rurale unde medicul de familie nu are telefon sau internet prin intermediul carora pacientii sa se poata programa. De la programare sunt „scutite” si analizele medicale recomandate in baza unui diagnostic de afectiune acuta.
PACIENTUL NU VA MAI ASTEPTA CU ORELE LA USA CABINETULUI
Dr. Ligia Marincas, directorul Directiei de Sanatate Publica Salaj, ne-a explicat cum vor functiona, concret, aceste cabinete de la 1 aprilie: „Va fi nevoie de programare pentru controalele periodice pe care le fac copiii, bolnavii cronici si pentru alte solicitari, cum sunt adeverintele si trimiterile medicale, prelungirile de concedii si de retete. Nu se va pune problema de programare atunci cand va fi vorba despre o urgenta”. Dr. Marincas sustine ca noul ordin „va aduce, categoric, satisfactie in primul rand pacientului, care nu va mai astepta cu orele la usa medicului. Daca va avea programare la ora 10, va intra la medic la acea ora, daca programarile se fac asa cum trebuie”. Directorul DSP a apreciat ca noile prevederi vor fi mai usor de aplicat in mediul urban, dar ceva mai greu in rural.
MAI PUTINE CONSULTATII
Dificultati in obisnuirea pacientilor cu noul sistem intrevede si dr. Rozalia Niculescu, presedinta Patronatului Medicilor de Familie din Salaj, care atrage atentia si asupra scaderii numarului de pacienti ce vor putea fi consultati in noile conditii. „Ordinul prevede ca trebuie sa alocam fiecarei consultatii 15 minute, ceea ce inseamna maximum 20 de consultatii pe zi. Pana acum erau pacienti – precum bolnavii cronici care veneau dupa reteta – cu care rezolvam in cinci minute si castigam timp pentru a vedea mai multe persoane”. Din aprilie, cele 10 minute se pierd, pentru ca programarile nu se pot suprapune. Dr.Niculescu a mai precizat ca programarile vor trebui inregistrate intr-un registru, pentru a fi verificate in orice moment de catre DSP si Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.n

La Spitalul Judetean se fac deja programari
La ambulatoriu de specialitate din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Zalau sistemul de consul-tatii pe baza de programare este deja functional – ne-a declarat purta-torul de cuvant Codruta Puscas. Pacientii se pot programa atat telefonic, cat si online, un angajat de la fisier raspunzand in perma-nenta solicitarilor in acest sens.