Musca cepei – daune, metode de prevenire și combatere

Pentru prevenirea si combaterea organismelor daunatoare: HYLEMIA ANTIQUA (musca cepei) GI, THRIPS TABACI (tripsul comun).
HYLEMIA ANTIQUA (musca cepei) GI, ataca culturile de ceapa, usturoi si praz. Are doua generatii pe an. Ierneaza in stadiul de pupa in sol la 10-20 cm adancime. Adultii apar la sfarsitul lunii aprilie-inceputul lunii mai, care dupa o perioada de hranire de 7-12 zile cu nectarul florilor incep copulatia si ponta. Incubatia dureaza 4-7 zile, fiind influentata de conditiile de mediu, Dupa eclozare larvele patrund in tesuturile plantelor, frecvent pe la baza frunzelor, precum si in bulbi. Spre sfarsitul
lunii mai larvele parasesc plantele pe care se hranesc, se retrag in sol unde se transforma in pupe, noii adulti apar in prima jumatate a lunii iunie si vor forma generatia a 2-a. In urma atacului produs de larve, frunzele se ingalbenesc, se vestejesc si se usuca. Bulbii sunt moi si prezinta galerii.
THRIPS TABACI ( tripsul comun). Este un daunator care ataca frecvent cultura de ceapa, dar si cultura de castraveti, tomate, vinete, ardei, cartofi, tutun, plante ornamentale. Adultii si larvele sug seva din tesuturi. Ca urmare se formeaza pete galbene-cenusii, mai frecvent dea lungul nervurilor frunzelor.
Se recomanda efectuarea tratamentelor fitosanitare Tr.1, Tr.2 la culturile de ceapa si usturoi folosind:
BENEVIA – 0,75 l/ha sau MOSPILAN 20 SP – 0,2 kg/ha.
Tr.2 se repeta la 10 zile alternand produsele :
sau alte produse pentru protectia plantelor omologate pentru a fi utilizate pe teritoriul Romaniei.
Tratamentul se face prin imbaierea plantelor, astfel incat solutia sa ajunga in zona coletului, zona afectata de daunator.
Nu se va trata ceapa pentru stufat, iar din parcelele pe care s-a facut tratament nu se vor consuma plantele decat dupa14 zile.
Pentru aderenta se va adauga obligatoriu un adjuvant.
Masuri alternative de combatere: rotatia culturilor, strangerea si distrugerea resturilor vegetale ramase in camp dupa recoltare, araturi adanci de toamna.
Masuri durabile: biologice, fizice, mecanice si alte metode nechimice trebuie preferate metodelor chimice, daca acestea asigura un control corespunzator al organismelor daunatoare.
PERIOADA OPTIMA DE TRATAMENT : 15.05. – 18.05.2025
OFICIUL FITOSANITAR SĂLAJ