iunie 18, 2025

Combaterea dăunătorilor la porumb

porumb-syngenta-daunatori-678-381

Pentru prevenirea si combaterea organismelor daunatoare: TANYMECHUS DILATICOLLIS (gargarita frunzelor de porumb ).

    Daunatorul are o singura generatie pe an. Ierneaza in sol, in stadiul de adult. Dintre speciile cultivate pe care le ataca ( porumb, floarea soarelui, sfecla, sorgul, soia, lucerna, graul, orzul,etc.) cele mai mari daune sunt inregistrate la porumb. Atacul adultilor incepe din faza de rasarire si dureaza  pana la formarea a 3-4 frunze. De la

aparitia plantelor pana la formarea a doua frunze, tinerele plante de porumb sunt roase complet. Mai tarziu, gargaritele ataca frunzele marginal, sub forma de trepte. In aceasta faza plantele se refac destul de usor, dar vegetatia acestora este intarziata. Cand plantele de porumb depasesc 45 frunze, adultii le parasesc si migreaza pe alte specii.       

Se recomanda efectuarea tratamentului  fitosanitar  la cultura de porumb pe parcelele unde s-au realizat urmatoarele conditii: PED: 10 adulti/mp si 3% plante atacate cu:

  1. DELTAGRI ( FASTER DELTA ) – 0,3 l/ha sau
  2. LAMDEX EXTRA – 0,3 kg/ha sau
  3. KARATE ZEON – 0,15 l/ha sau
  4. MOSPILAN 20 SG ( KRIMA 20 SG ) – 0,100 kg/ha;

sau alte produse pentru protectia plantelor omologate pentru a fi utilizate pe teritoriul Romaniei.

Masuri alternative de combatere: rotatia culturii, intretinerea terenului curat de buruieni. Masuri durabile: biologice, fizice, mecanice si alte metode nechimice trebuie preferate metodelor chimice, daca acestea asigura un control corespunzator al organismelor daunatoare. PERIOADA OPTIMA DE TRATAMENT: de la rasarire pana la formarea a 3-4 frunze  Pentru aderarea solutiei pe planta in solutia de stropit se va adauga un adeziv.

OFICIUL FITOSANITAR SĂLAJ