Descentralizarea activitatii unor cluburi sportive si a patrimoniului de interes local administrat de directiile pentru sport judetene si a cluburilor sportive se va face progresiv, fara sa afecteze activitatea sportiva de performanta, potrivit unui proiect de act normativ pus in dezbatere publica. MTS a pus in dezbatere publica un proiect de Hotarare privind modul in care se va realiza descentralizarea activitatii sportive si de tineret.
Potrivit proiectului de act normativ, preluarea activitatilor si a patrimoniului de interes local se va realiza progresiv, la solicitarea autoritatilor publice judetene sau locale avadu-se in vedere atat obiectivele Programului de Guvernare, cat si recomandarile Comisiei Europene si prevederile din Cartea alba privind sportul, in asa fel incat sa nu se perturbe activitatile sportive de performanta.
Dupa finalizarea procesului de descentralizare, baza materiala sportivaa directiilor pentru sport judetene si cea administrata in prezent de cluburile sportive, precum si centrele de agrement vor trece in administrarea consiliilor judetene sau locale, respectand anumite cerinte. Astfel, consiliile judetene sau locale vor avea obligatia sa mentina destinatia imobilelor pentru desfasurarea activitatilor de educatie fizica si sport, sa efectueze lucrari de intretinere si modernizare a bazei sportive preluate, sa respecte programul de desfasurare a actiunilor prevazute in calendarul competitional intern si international si sa asigure folosirea cu titlu gratuit a imobilelor, pentru desfasurarea actiunilor mentionate.
De asemenea, autoritatile locale vor fi obligate sa asigure finantarea in urmatorii ani cel putin la nivelul anului 2009. La finalul procesului de descentralizare, vor infiintate in subordinea MTS opt inspectorate regionale pentru tineret si sport, directiile judetene pentru tineret si cele pentru sport urmand a fi preluate, impreuna cu personalul angajat, in subordinea autoritatilor publice judetene.
Prin intermediul inspectoratelor regionale pentru tineret si sport, MTS va implementa politica guvernamentala in domeniul tineretului si sportului la nivel local si va exercita rolul de supraveghere si control in acest domeniu.
In prezent, MTS are in subordine directiile judetene pentru tineret, directiile judetene pentru sport, cluburile sportive municipale, precum si alte institutii cu personalitate juridica proprie. Prin intermediul lor, MTS administreaza baza materiala pentru sport si centre de agrement.
Potrivit proiectului de regulament privind descentralizarea, MTS va initia procedura privind descentralizarea activitatilor sportive si de tineret prin transmiterea catre autoritatile locale a unei liste referitoare la activitatea cluburilor sportive, baza materiala pentru activitatea sportiva si centrele de agrement aflate in proprietatea publica a statului care urmeaza sa fie descentralizate.
De asemenea, MTS va comunica autoritatilor locale si numarul angajatilor care administreaza aceste imobile, numarul sectiilor sportive din cadrul cluburilor si bugetul alocat pentru anul 2009.
Dupa primirea documentatiei, consiliile judetene si locale vor informa MTS daca intentioneaza sa preia activitatile cluburilor sportive, a bazei materiale pentru activitatea sportiva si a centrelor de agrement din judetul respectiv.
MTS: Descentralizarea cluburilor sportive se va face progresiv
Articole
Comisia Europeană a aprobat bani pentru fermierii români afectați de secetă. Cine primește banii
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat în valoare de două miliarde de lei (400 de milioane de euro) pentru despăgubirea fermierilor români afectați de secetă. Vor primi sprijin financiar din acești bani producătorii agricoli care au fost afectaţi în mod direct de seceta severă din perioada septembrie 2023 – august 2024. Sumele sunt pentru culturi de grâu, triticale, orz, ovăz, rapiţă, floarea soarelui şi porumb. Pentru a beneficia de ajutoare financiare, producătorii agricoli trebuie…
Mai mult...Aproape 6 mii de hectare de teren cadastrate gratuit, în comuna Ip
Un număr de 10.462 de imobile cu o suprafață totală de 5.865 de hectare din comuna Ip au fost măsurate și urmează să fie intabulate gratuit pentru cetățeni. Reprezentanții OCPI Sălaj au participat vineri, 11 octombrie, împreună cu reprezentanții primăriei comunei IP și ai prestatorului S.C. Topoexim Expert S.R.L. la ședința privind publicarea documentelor tehnice ale cadastrului, ca urmare a realizării lucrărilor de înregistrare sistematică la nivel de întreg UAT, în comuna Ip. Rezultatele lucrărilor de înregistrare…
Mai mult...