Cu toate ca au achitat taxele la Primaria Zalau, maicutele venite din alte judete la Zilele Zalaului s-au intors la manastire cu marfa nevanduta. Nici macar nu au avut dreptul sa-si aseze taraba pe Bulevard. Li s-a imputat ca nu au acceptul, altfel spus, „binecuvantarea”, episcopului de Salaj. Si asta, in timp ce toti ceilalti factori responsabili cu domeniul public le-au dat… binecuvantarea
Dupa ce cateva saptamani si-au pregatit produsele pe care le-au adus la Zalau, maicutele de la Piatra-Fantanele s-au intors inapoi in Bistrita cu toata marfa nescoasa din cutii. Au lucrat multe seri si nopti pentru a avea din ce face bani, pentru ca in timpul zilei erau ocupate cu muncile gospodaresti de pe langa lacasul monahal. Cu toate ca au obtinut toate aprobarile necesare de la Primarie, au aflat de la un reprezentant al Episcopiei Salajului ca nu au voie sa stea in Zalau, neavand permisiunea ierarhului locului. Ba mai mult, la scurt timp au fost cercetate de lucratorii de la politia comunitara si apoi de cei de la politie. Cum actele le erau in regula, li s-a spus ca pot sa ramana, fara probleme. Dar, pentru a nu face zarva si suparare, au plecat, cum au venit.
Cazul maicutelor de la Piatra-Fantanele nu a fost singular, situatii similare ne-au mai fost semnalate si de maicute din Timis si Maramures. Una dintre acestea, care a declarat ca este de la o manastire ortodoxa de rit vechi, a spus ca nu considera necesar sa obtina acordul ierarhului locului: „Nu pot sa cer voie de la episcop, pentru ca nu-l recunosc drept sef”. A stat o vreme cu lucrurile pe taraba, pentru ca avea nevoie de banii pentru motorina, ca sa se intoarca acasa.
Ce sa creada omul de rand, ca s-a dorit ca ele sa nu faca concurenta maicilor de la Zalau?
Reprezentantul episcopiei, preotul Gabriel Girdan, purtatorul de cuvant al institutiei, a replicat ca maicutele trebuiau sa stie de existenta, pe teritoriul intregii Patriarhii, a legii monopolului bisericesc, care reglementeaza producerea si comercializarea obiectelor de cult. Aceste activitati se fac doar cu binecuvantarea arhiereului locului. Chiar si pentru cei care deschid magazine de obiecte bisericesti este nevoie de avizul special din partea cultului, deoarece comercializeaza obiecte de cult ortodoxe. „Li s-a cerut sa plece pentru ca nu au depus nici o solicitare privind aprobarea vanzarii la Zalau de obiecte bisericesti, pe perioada 31 iulie-2 august a.c, a explicat parintele Girdan. Daca ar fi facut, cu siguranta ar fi primit aprobarea. Trebuia sa indeplinesca conditiile impuse in astfel de situatii ( aveau de platit o taxa, care se stabileste in functie de marfa-n.r.). Noi am verificat la Episcopia Clujului si nu aveau nici macar binecuvantarea sa vina ca sa vanda aici. Daca ar fi fost de buna-credinta, daca ar fi avut toate documentele in regula la plecarea de la manastire, nu vad ce motiv ar fi avut sa nu vina si la noi sa primeasca binecuvantarea de la PS Petroniu. La noi, la episcopie, a fost program si vineri pana la ora 15.00. Calugaritele ar trebui sa multumeasca si sa se roage pentru cei de la politie si politia comunitara ca nu le-au amendat si ca nu le-au confiscat marfa. Ori daca au fost ortodocsi de rit vechi (asa cum se vehiculeaza la colt de strada), inteleg de ce nu au venit la noi”. Din pacate, prin astfel de legi ajung sa fie defavorizati cei care ar fi beneficiat de marfa facuta de mainile trudite ale maicutelor.