Majoritatea functiilor de conducere sunt ocupate de barbati, doar 19 la suta dintre ministri si 9,76 la suta dintre parlamentarii romani fiind femei, potrivit rezultatelor unui studiu realizat de Agentia Nationala pentru Egalitate de Sanse intre femei si barbati (ANES), prezentate luni.
Potrivit studiului realizat de ANES, in 2009, la nivel guvernamental, doar patru dintre ministri sunt femei, reprezentand 19 la suta din numarul total al acestor functii. Desi fata de anul anterior, cand nu era nicio femeie ministru, rezultatul este mai bun, dar ponderea femeii in aceste functii de conducere este considerata ca fiind redusa. „Media europeana, in randul ministrilor din guvernele nationale, arata ca proportia barbatilor in raport cu cea a femeilor este de aproximativ trei la unu (25 la suta femei, 75 la suta barbati)”, se arata in studiu.
Si in ceea ce priveste participarea femeilor la primul nivel de luare a deciziei in cadrul ministerelor, posturile publice de conducere care sunt politice (secretar de stat si subsecretar de stat) si sunt ocupate de femei sunt slab reprezentate. Astfel, in 12 din cele 19 ministere existente in prezent, femeile nu sunt reprezentate deloc la acest nivel, in aceasta situatie fiind, spre exemplu, Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Sanatatii, Ministerul Agriculturii Padurilor si Dezvoltarii Rurale si Ministerul Apararii Nationale.
Singurele ministere in care reprezentarea este echilibrata sunt: Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul si Ministerul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului si Mediului de Afaceri.
In ceea ce priveste situatia participarii femeilor la primul si la al doilea nivel de luare a deciziei in cadrul ministerelor, in ceea ce priveste posturile publice de conducere care nu sunt politice, in anul 2009, in functii de secretar general, secretar general adjunct, inalt functionar public sau director general sunt cinci femei si 15 barbati, iar la nivelul doi, pe functii de secretar general adjunct, secretar adjunct, director general sau director sunt 36 de femei (46,2 la suta) si 42 de barbati (53,8 la suta). Potrivit ANES, procentul functiilor ocupate de femei creste odata cu scaderea nivelului de decizie.
In perioada 2004 – 2008 la nivelul Senatului 9,48 la suta dintre senatori erau femei, iar la nivelul Camerei Deputatilor 10,54 la suta dintre pozitii erau ocupate de femei.
In legislatura 2008-2012, la nivelul Senatului, doar 5,83 la suta dintre pozitii sunt ocupate de femei, iar in Camera Deputatilor, 11,3 la suta dintre deputati sunt femei. „In comparatie cu media parlamentelor statelor UE (24 la suta) si cu procentul din Parlamentul European, in legislatura 2004-2009 (31 la suta), Romania detine o reprezentare a femeilor parlamentar de doar 9,76 la suta, conform rezultatelor alegerilor parlamentare din 2008. In Parlamentul European, reprezentativitatea femeilor a cunoscut un salt semnificativ, de la 31 la suta in mandatul precedent la 35 la suta in mandatul 2009-2014. Romania detine in actualul Parlament European 36 la suta femei”, precizeaza ANES.
In urma analizei s-a constatat o perpetuare a slabei reprezentari a femeilor in Parlamentul Romaniei ales in 2008, la Senat situatia prezentandu-se chiar mai rau decat in legislatura anterioara, intrucat din 137 de senatori, doar opt sunt femei (5,8 la suta). „Alegerea Robertei Anastase in functia de presedinte al Camerei Deputatilor, reprezinta o premiera pentru Romania, aceasta fiind prima femeie care detine a treia functie in stat, de dupa alegerile din 1990”, precizeaza ANES.
La nivelul consiliilor judetene, in perioada 2008 – 2012, 178 din 1.402 de consilieri locali sunt femei, reprezentand 12,6 la suta din pozitiile totale, judetele cu cea mai slaba reprezentare fiind Neamt (0 la suta), Brasov ( 2,8 la suta) si Caras-Severin ( 3,3 la suta).
La nivelul consiliilor locale in 37 din totalul judetelor, 10,8 la suta din pozitii sunt ocupate de femei (4.011 din 36.825 de consilieri locali), judetele cu cea mai slaba reprezentare fiind Bistrita Nasaud (6,5 la suta) si Suceava (6,9 la suta).
La nivelul prefecturilor, femeile ocupa doar doua din cele 42 de functii de prefect (adica 4,7 la suta) precum si noua din 84 de functii de subprefect.
Potrivit ANES, comparativ cu perioada 2004-2008, se observa o scadere a gradului de participare a femeilor la procesul decizional din administratia locala, atat in ceea ce priveste prezenta acestora in consiliile judetene si in cele locale, dar si la nivelul Institutiei Prefectului. De asemenea, doar 114 femei au reusit sa obtina un post de primar la ultimele alegeri locale, aceasta situatie fiind, in opinia specialistilor, consecinta faptului ca Romania este inca o societate patriarhala, puternic ancorata in traditionalism si misogina.