Moțiunea de cenzură inițiată de principalul partid de opoziție, PSD, a picat marți la vot. Războiul declarațiilor continuă însă, atât în mass-media, cât și în mediul online.

PNL spune că minciunile PSD au fost demontate

Parlamentul a respins moțiunea de cenzură inițiată de PSD. PNL spune că votul din Parlament a demonstrat soliditatea coaliției de dreapta.

”Nu există niciun temei pentru demiterea Guvernului. Demersul PSD a fost unul politicianist. Cifrele guvernării în ultimul an arată foarte bine. Avem cea mai mare creștere economică din UE, am scăzut inflația față de perioada în care guverna PSD, ne împrumutăm mult mai ieftin decât o făcea PSD, economia își revine, angajările sunt pe un trend ascendent, aducem bani europeni pentru dezvoltare. Guvernul condus și susținut de PNL a reușit redresarea rapidă a economiei și stăpânirea pandemiei, România având în acest moment una din cele mai bune situații epidemiologice din Europa. Toate acestea i-au făcut pe pesediști să depună o moțiune de cenzură în care au înșirat o grămadă de minciuni fără nicio acoperire în realitate. Românii trebuie să știe adevărul: Guvernul Florin Cîțu a indexat alocațiile cu inflația și a mărit cu 20% alocațiile de la 1 ianuarie 2021. Următoarea mărire, cu încă 20% de la 1 ianuarie 2022, este stabilită de coaliție și va fi operată de Guvern prin OUG. Din 2015 și până astăzi, deciziile prin care alocațiile pentru copii au crescut au aparținut exclusiv PNL. Cât timp a fost la guvernare, PSD nu a luat vreodată vreo decizie de mărire a alocațiilor pentru copii. De aici și disperarea acestui partid de a se agăța de acest subiect. În toamna lui 2019, când a pierdut puterea, PSD a lăsat valoarea unui punct de pensie la 1.265 de lei. După un an și jumătate de guvernare liberală, un punct de pensie este acum 1.442 de lei, cu 177 de lei mai mult. Guvernul PNL a crescut pensiile cu 14%, cu 177 de lei, în ciuda celei mai grave crize. PNL a realizat astfel cea mai mare creștere a punctului de pensie. Pensiile nu cresc din vorbe din opoziție sau de la televizor, ci le crești când ești la guvernare. În martie 2021, salariul mediu net a fost 3.547 de lei, față de 3.179 de lei cât era în noiembrie 2019 când PNL a dat jos guvernul PSD. În guvernarea liberală, salariul mediu net al românilor a crescut cu 368 de lei, adică 12%, față de guvernarea PSD”, susține principalul partid de guvernare.

Totodată, în privința acuzației PSD că „de ținta de deficit de 3% nu își mai amintește nimeni”, liberalii spun că ”tupeul PSD a atins cel mai jalnic record de demagogie și minciună. Ceea ce vrea să ascundă PSD este că problema României nu este cu datoria publică (situată mult sub pragul impus de UE de 60% din PIB), ci cu deficitul bugetar excesiv lăsat de PSD. Comisia Europeană a deschis procedură împotriva României din cauza acestui deficit bugetar excesiv creat de PSD, nu din pricina nivelului datoriei publice. România este singura țară din UE aflată în această situație, o situație cauzată exclusiv de guvernarea PSD în anii 2017-2019. PSD este cel care a creat un deficit excesiv care putea fi acoperit doar din împrumuturi. PSD a irosit anii faști pentru economia globală și a lăsat țara dezarmată în fața crizei. Românii pot vedea acum foarte bine care este alternativa la Guvernul actual, o alianță toxică între populiștii de la PSD și extremiștii de la AUR, o alianță toxică între două partide care au demonstrat în nenumărate rânduri că nu respectă valorile occidentale, că nu respectă statul de drept, că nu își doresc o Românie euro-atlantică, ci o Românie care privește către Est”.

PSD acuză fuga de răspundere a parlamentarilor puterii

De cealaltă parte, cei de la PSD susțin că parlamentarii coaliției PNL-USR-UDMR l-au salvat pe premierul Florin Cîțu de moțiunea de cenzură prin fuga de răspundere.

”Azi (n.r. marți) a fost supusă votului în Parlament moțiunea de cenzură împotriva guvernului Cîțu, după o dezbatere care greu se poate numi dezbatere. Pentru că parlamentarii coaliției de la putere au comentat cu totul pe lângă conținutul moțiunii, iar premierul s-a eschivat și nu a vorbit nici el deloc la obiect. Doar a susținut – în ciuda evidențelor cifrelor despre declinul economic vertiginos redate în moțiune – că guvernarea va da rezultate. Atât doar că nimic bun nu poate fi nominalizat, trebuie să subliniez. Românilor nu li se propune altceva de către Cîțu decât austeritate, creșterea costului vieții în condițiile în care guvernul a înghețat salariile, pensiile, alocațiile. Așa e simplu să guvernezi. O guvernarea bună este cea care ușurează traiul oamenilor. Pentru moțiune au votat 201 paralmentari. Ar fi fost necesare 234 de voturi pentru ca moțiunea să treacă. Un fapt care trebuie să-l remarc, cu o subliniere, este că parlamentarii coaliției au preferat lipsa totală de răspundere, refuzând să participe la vot. Iar Parlamentul este locul unde aleșii chiar trebuie să-și asume răspunderea. A fost o sfidare la adresa românilor, care i-au ales să îi reprezinte în Parlament, să-și asume posturile de parlamentari. Dar au preferat să nu riște vreun vot favorabil moțiunii. Ca urmare, moțiunea a primit un singur vot împotrivă. Înseamnă că parlamentarii coaliției de guvernare nu au puterea nici să se opună. Și nu cred că din cauză că le e rușine să se opună evidenței expuse în textul moțiunii despre gravele probleme economice create de guvernul Cîțu. Mai degrabă de teamă, din slăbiciune”, scrie deputatul PSD Sălaj, Florian Neaga, pe pagina sa de Facebook.

USR-Plus susține că circul pe banii românilor trebuie să înceteze

USR-Plus continuă războiul declarațiilor împotriva PSD.

”Din nou, Parlamentul a dat un răspuns ferm minciunilor PSD: circul pe banii românilor trebuie să înceteze. Textul moțiunii de cenzură, plin de fake news și acuzații inventate, a arătat, din nou, până unde poate merge disperarea social democraților că România se schimbă și se dezvoltă, în timp ce ei pierd accesul la robinetul cu bani. Și vor continua să îl piardă pentru că reforma la care acest guvern s-a angajat merge mai departe. Prin transparentizare, depolitizare și profesionalizare, România va arăta așa cum PSD nu și-a dorit în niciun moment în ultimii 30 de ani: o țară reformată, din care niciun român să nu își mai dorească să plece. Mesajul nostru pentru PSD rămâne același: nu ne vom opri! Continuăm Revoluția Bunei Guvernări”, este mesajul dat de useriști după căderea moțiunii.

UDMR nu a votat

Cel de-al treilea partid din coaliția de guvernare a asigurat cvorumul în Parlament, însă reprezentanții acestei formațiuni nu au votat.

”În Parlament a fost dezbătută moțiunea de cenzură depusă de Partidul Social Democrat. Deputații și senatorii UDMR au asigurat cvorumul pentru vot după dezbatere, nu au împiedicat procesul de votare, dar nu au votat. A trecut o jumătate de an de când am preluat guvernarea și avem proiecte concrete pentru țară pentru cel puțin următorii patru ani. Bilanțul perioadei care a trecut din decembrie și până în prezent este unul pozitiv: am demarat proiecte mari de dezvoltare a infrastructurii, am alocat fonduri consistente pentru modernizarea unităților medicale, am alocat fonduri de la bugetul de stat pentru construirea de noi spitale și am făcut progrese în ceea ce privește folosirea liberă a simbolurilor noastre naționale. Vom continua să acționăm în toate domeniile, deoarece constatăm că putem îmbunătăți calitatea vieții oamenilor. Avem multe de făcut”, a spus președintele UDMR, Kelemen Hunor.