Monturile picioarelor, denumite și Hallux Valgus, sunt acele diformități ale degetelor mari ale picioarelor – haluce- care apar prin devierea vârfului halucelui spre celelalte degete, însoțite de devierea medială a osului metatars către interiorul piciorului, formând o excrescență proeminentă, dureroasă și inestetică.
Aceste diformități se agravează în timp și piciorul se deformează. Un unghi metatarsian normal este mai mic de 9 grade, iar cel metatarso-falangian mai mic de 15 grade.
Monturile apar mai frecvent la femei decât la bărbați, mai ales la doamnele elegante care obișnuiesc să poarte tocuri înalte sau încălțăminte îngustă. Până în prezent nu se știe cauza exactă a apariției monturilor, însă sunt câțiva factori de risc asociați prin care studiile medicale au arătat că persoanele cu istoric familial de artrită reumatoidă, obezitate și picior plat sunt mai predispuse să le moștenească.
Evoluția poate fi una rapidă sau lentă, această proeminență a capului de metatars creând pacientelor disconfort, mai ales la purtarea încălțămintei înguste. Datorită frecării pielii de pantof apare o zonă de eritem dureroasă, uneori însoțită de bursită. Prin devierea metatarsului spre exterior și prin faptul că oasele sesamiode rămân pe loc, se schimbă zonele de sprijin ale piciorului și vârful degetului mare împinge degetul doi, deformându-l, însoțindu-se de apariția bătăturilor pe partea plantară a piciorului. Simptomele se manifestă prin dificultatea de a purta încălțăminte cu toc și îngustă, durere ascuțită la nivelul articulației metatarso-falangiene în repaus și la efort, inflamația pielii și apariția diformităților degetelor unu și doi.
Diagnosticul se pune pe baza unui examen clinic de specialitate al piciorului, însoțit de o radiografie a piciorului.
Tratamentul în stadiile incipiente poate fi unul ortopedic, prin reducerea stresului asupra halucelui, cu schimbarea încălțămintei înguste cu una largă și comodă, purtarea de orteze pe timpul nopții și îndepărtătoare între degete, susținute de tratamente antiimflamatoare locale și orale, pentru a ajuta la reducerea durerii și inflamației locale. Toate aceste metode pot întârzia dar, atenție, nu pot opri evoluția monturilor.
Tratamentul chirurgical este reprezentat în momentul de față de mai mult de 10 tehnici diferite pentru tratarea monturilor, prin relaxarea osului sau prin întărirea sistemului musculo-tendinos al halucelui. Cele mai folosite sunt osteotomia tip chevron și scarf skin, unde osul este tăiat, repoziționat la unghiul anatomic corect, apoi se fixează cu șuruburi speciale care permit corecția zonelor de sprijin ale piciorului și totodată dispariția proeminenței dureroase a metatarsului.
Recuperarea este una rapidă, nedureroasă, cu rezultate foarte bune dacă sunt folosite metodele și principiile noi de tratament. Pacientul merge fără a avea nevoie de cârje, doar cu ajutorul unei orteze, încă din prima zi postoperator. Nu evitați tratamentul chirurgical deoarece are un rezultat mai bun în stadiile incipiente, când apare durerea, față de cele avansate, cu deformări accentuate ale degetelor. Sunteți sfătuiți să apelați la un medic ortoped cu experiență și la curent cu toate metodele noi de tratament al monturilor.