Comisia Europeană somează Germania, Belgia, Danemarca, Finlanda, Suedia și Ungaria să-și motiveze restricțiile de circulație impuse în contextul pandemiei de coronavirus, deoarece consideră că măsurile restrictive din cele 6 state sunt exagerate. Cele 6 țări au impus restricții mai dure decât cele recomandate de Uniunea Europeană, între care amintim interdicția de a intra pe teritoriul lor.

Printre măsurile adoptate de Germania pomenim suspendarea transportului regulat de pasageri dinspre zonele speciale de risc, prezentarea unui test molecular tip PCR sau antigen cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SarSCov2, autoizolarea la domiciliu sau alte spații de cazare pentru 10 zile și limitarea drastică a intrării pe teritoriul statului german a celor care vin din zone desemnate de risc. Cetățenii germani și europeni pot călători, însă fiecare deplasare trebuie să fie aprobată de poliția de frontieră.

În Belgia, autoritățile au interzis toate călătoriile neesențiale (în scop turistic sau recreativ) începând cu data de 27 ianuarie și până la data de 1 aprilie. De asemenea, toate persoanele care intră în Regatul Belgiei sunt obligate să prezinte un test negativ la covid și declarația formular de localizare a pasagerului, completată și însoțită de documente justificative. Și aici, se impune carantinarea pentru 10 zile a celor care intră pe teritoriul Belgiei. Restricțiile pentru deplasările pe timp de noapte în majoritatea orașelor medii și mari rămân, de asemenea, valabile. Sunt deschise doar magazinele esențiale, iar alte noi restricții au fost adoptate recent.

Danemarca are un regim de călătorie drastic în această perioadă. În data de 7 februarie, țara a ieșit dintr-un lockdown la nivel național. Magazinele nonesențiale sunt închise. La intrarea în țară este solicitat un test negativ la covid. În viitor, Danemarca urmează să facă excepții pentru cei care prezintă certificatul de vaccinare.

În Finlanda, de exemplu, autoritățile sanitare pot cere testarea obligatorie la intrarea în țară a persoanelor care vin din zone cu risc ridicat de infectare.

Suedia nu a implementat restricții specifice, însă ele se pot adapta în funcție de situațiile care se impun. Măsurile de distanțare, de igienă și purtarea măștilor, ca recomandare, sunt în vigoare.

Dacă vorbim despre vecinii noștri, cetățenii maghiari se pot întoarce în țară fără restricții. Străinii care doresc să intre pe teritoriul Ungariei pentru a participa la diferite evenimente o pot face dacă furnizează două teste negative la covid-19 sau dacă intră în carantină. De teama noilor tulpini, călătoriile din și spre Regatul Unit al Marii Britanii sunt suspendate încă din 22 decembrie 2020. Călătoriile sunt permise doar în situații excepționale.

Restricțiile mult prea dure generează îngrijorare în rândul oficialilor europeni. Așadar, în scrisorile trimise celor șase state membre, forul european subliniază “un risc de fragmentare, obstacole în calea liberei circulații, de perturbare a lanțurilor de producție”. Restricțiile trebuie să fie “nediscriminatorii și proporționate”, insistă Comisia Europeană. Aceasta mai solicită guvernelor în cauză să se alinieze recomandărilor comune, aprobate acum 4 luni de către cele 27 de state membre UE.

Liderii Uniunii Europene vor discuta despre coordonarea luptei contra pandemiei în cadrul unui summit special, programat joi și vineri. Statele vizate în scrisoarea de atenționare au la dispoziție 10 zile pentru a răspunde Comisiei, care nu exclude să inițieze sancțiuni împotriva acestora.