În colectia „Monografii” a Editurii „Caiete Silvane” a aparut, cu sprijinul Centrului de Cultura si Arta al Judetului Salaj, editia a treia, revizuita si adaugita, a cartii pr. Cristian Borz, „Monografia satului Badacin si a familiei Maniu”.

rn

Editia a treia a „Monografiei satului Badacin si a familiei Maniu” nu vine cu atâtea completari si revizuiri precum cea de-a doua editie. Motivatia reeditarii unei noi editii a fost dubla. Pe de-o parte, primele editii s-au bucurat de succes si volumul nu se mai gaseste decât cu mare greutate. În al doilea rând, Editura „Caiete Silvane” a dorit ca, în Anul Centenarului Marii Uniri, sa ofere publicului cititor, biografia celui care a avut o contributie esentiala la realizarea marelui act de la 1 Decembrie 1918.
„Am inserat si de aceasta data completari si detalieri acolo unde mi s-a parut necesar. Am extins capitolul Documente si am îmbunatatit substantial Albumul Foto. O adaugire importanta este aceea a Contractului de Donatiune si a Memoriului privind proiectul pentru o biserica greco-catolica la Badacin la care se adauga si Planurile proiectului.
Aceste documente descoperite recent ne dezvaluie, în primul rând, viziunea pe care Iuliu Maniu a avut-o pentru dezvoltarea satului Badacin, precum si dorinta de a aduce aici pe mosii si stramosii sai, printre care Simion Barnutiu, Demetriu Coroianu, Iuliu Coroianu etc.
Îmi exprim speranta ca si aceasta editie se va bucura de succes si va contribui la o mai buna întelegere a locului si a rolului pe care familia Maniu din Badacin l-a avut în istoria României moderne”, a declarat autorul cartii, preotul Cristian Borz.