Opoziţia le propune maghiarilor să treacă de cealaltă parte a baricadei şi să voteze moţiunea de cenzură.
Conştienţi că in momentul de faţă campania de transferuri politice pentru moţiunea de cenzură este sortită eşecului, Opoziţia s-a reorientat rapid şi apelează la UDMR pentru a debarca Guvernul Boc. Vechiul partener de guvernare, atat pentru PSD, cat şi pentru PNL, este dispus la tratative, mai ales că in ultima vreme coaliţia de guvernare a scarţait după ce PD-L nu şi-a respectat anumite promisiuni şi inţelegeri făcute cu maghiarii. In consecinţă, UDMR-ul nu stă cu mainile in san şi, pe de o parte solicită PD-L să urgenteze adoptarea Legii educaţiei, iar pe de altă parte incepe să se gandească la viitor. Deşi nu sunt confirmate oficial, sunt tot mai dese contactele intre UDMR şi PNL sau intre UDMR şi PSD. Discuţiile sunt exploratorii şi foarte vagi, iar rezultatele nesemnificative, momentan.
Nemulţumirile maghiarilor
In ultima şedinţă a coaliţiei de guvernare, UDMR-ul a pus piciorul in prag şi a solicitat un termen limită pană la care Legea educaţiei să treacă prin Parlament. S-a stabilit că in cazul in care, două săptămani de acum incolo, Legea nu va trece de Senat, atunci premierul să angajeze răspunderea Guvernului pe Legea educaţiei. De asemenea, udemeriştii se simt trădaţi de PD-L, după ce au convenit in coaliţie ca varsta de pensionare la femei să fie menţinută la 63 de ani, iar in timpul votului democrat-libe-ralii au stabilit că varsta de pensionare va fi de 65 de ani la femei pană in 2030.
Pop confirmă, Fekete infirmă
Discuţiile dintre UDMR şi Opoziţie sunt confirmate de către senatorul Gheorghe Pop din partea PSD, dar sunt infirmate de către liderul senatorilor maghiari, Fekete Andras. ^Este normal ca noi să mai vorbim cu colegii. Sunt semne mari de intrebare la UDMR, acolo nu se respectă promisiunile Guvernului şi ar putea vota moţiunea, dacă nu toţi, o parte din senatori”, a declarat Pop. In schimb senatorul Fekete Andras afirmă că „nu sunt discuţii instituţionale cu Opoziţia”. „Ei spun că vorbesc, că incearcă să discute, dar despre viitorul ţării cine vorbeşte? Bun, pică Guvernul, dar care sunt paşii următori?”, a conchis Fekete. Necesitatea UDMR-ului la moţiunea de cenzură este recunoscută şi de Crin Antonescu. „Este important ca UDMR să inţeleagă responsabilitatea politică pe care o are faţă de eventuala susţinere a moţiunii de cenzură”, a declarat liberalul, precizand că nu există reţineri in a discuta cu Uniunea pe această temă.