Se pune problema accesului la lemn si a felului in care este pazita padurea

Vizita de sambata, in Salaj, a ministrului Mediului Paurilor si Apelor, Lucia Varga, n-a fost una intamplatoare. Ea are drept scop informarea detinatorilor de paduri si a celor ce exploateaza lemnul despre noul Cod Silvic, cerintele si normele impuse e Uniunea Europeana in silvicultura si reducerea gra- dului de taieri ilegale a padurilor. Asta pe plan…profesional. Sufleteste, ministrul a declarat ca ii place foarte mult Salajul si vine cu drag pe plaiuri silvane, mai ales ca este aproape de zona sa de obarsie, Bihor si, are un frate care locuieste in judetul nostru. Ultima sa vizita in Salaj a fost la sfarsitul primaverii cand a discutat despre construirea unui baraj de retentie pe Valea Zalaului, mai sus de Poligon, pentru a feri municipiul de inundatii.

La intalnirea de sambata a ministrului Varga cu agenti economici din sectorul lemnului, cu exploatatori forestieri, cu primari si lucratori silvici au mai participat Dorel Oros, director al Directiei Silvice Cluj, primarul municipiului, Radu Capalnasiu, deputatul PNL Mirel Talos si consilierul personal al Luciei Varga, Radu Ion. Pe tapet au fost puse modificarile benefice ale nolui act normativ, care la ora actuala se afla la Camera Depu-tatilor pentru a fi aprobat. Din capul locului, Lucia Varga a precizat ca firmele de mobila care dau de lucru oamenilor si eventual creeaza noi locuri de munca vor avea prioritate in ceea ce inseamna gestionarea produselor silvice. Se stie ca 80 la suta din busteanul pentru fabricile de mobila provine din mediul privat. Agentii economici nu au garantia ca vor avea acces la resursa. De pilda, patronul firmei „Obelisc” din Hida, Alexa Savan, afirma ca lucreaza cu doua companii internationale, are 130 de angajati si ar mai putea angaja 60 de persoane, daca ar avea garantia resurselor de materie prima, adica de lemn. Ministrul Lucia Varga l-a incurajat si a spus ca cei ce vor vinde lemnul pentru industria locala vor fi remunerati. Primarul de Valcau, Ioan Rosan, i-a adus la cunostinta ministrului ca „Ghidurile pentru impaduriri”, in special pentru impadurirea terenurilor degradate, nu sunt in concordanta cu realitatea si regulile se schimba in timpul jocului. Si de data aceasta ministrul a spus ca noul act normativ va sta si la baza impaduririlor, iar situatia se va clarifica pentru ca exista fonduri suficiente pentru impa-durirea terenurilor degradate. In paranteza fie spus, Romania detine peste 500.000 de hectare cu astfel de terenuri.
„In padure trebuie sa intri ca intr-un templu: cu sfiala si cu respect”, a spus seful Ocolului Sivic din Jibou, Alexandru Rat, care de 40 de ani este pe baricadele silviculturii salajene. Numai ca templul, a dat sa se inteleaga Rat, adica padurea, este adesea nepazita si vandalizata. El avea cu-nostinta de padurile din zona Jiboului, care sunt taiate fara mila de romi. „Ar trebui sa aveti in vedere paza padurilor” i-a sugerat Rat Luciei Varga. „In Germania nu exista paza la paduri si nici ciocan de marcat. Notiunea de paza va disparea si la noi intr-o conceptie forestiera inaintata” a spus ministrul. Ehe, mai e mult pana departe, zicem noi. Apoi, Lucia Varga a venit cu picioarele pe pamant romanesc si a spus ca padurile fara paza vor fi pazite totusi de lucratori ai Romsilva, in acest sens se vor cauta fonduri pentru retribuirea paznicilor, precizand ca su-prafetele pana la 30 de hectare vor fi pazite gratuit.

Depozit pilot la Zalau
Pentru a impiedica frauda forestiera, noul Cod Silvic prevede ca lemnul exploatat din padure nu va mai fi masurat pe picior pentru ca se pot produce erori semnificative. Busteanul sau lemnul de foc va fi vandut din depozite, in unele cazuri dupa o prelucrare primara. In acest sens, dupa discutii cu primarul Capilnasiu, Lucia Varga a afirmat ca pune la cale un proiect pentru trecerea lemnului vandut pe picior la cel vandut in depozit. „Mi-am asumat o politica forestiera moderna, sa asigur managementul durabil al padurilor. Acest nou Cod Silvic este un proiect major, amplu din care toti avem de castigat. Resursa locala trebuie utilizata pentru dezvoltarea locala” Acestea au fost cateva din consideratiile ministrului. In incheiere, ministrul Varga n-a uitat sa-i multumeasca public lui Dorel Oros „pentru ca a acceptat postul de director interimar la Directia Silvica Cluj si a reusit sa faca curatenie in sistemul sivic”. Intrebata de semnatarul acestor randuri, „daca il mai tineti mult pe Dorel Oros la Cluj, Lucia Varga a raspuns: „Inca mai am putin nevoie de el”. Dupa conferinta de presa, ministrul Mediului Apelor si Padurilor a vizitat fabrica de componente de mobila Valevest din Surduc. Lucia Varga a fost incantata de disciplina si ordinea de pe tot fluxul tehnologic. Valenvest, o firma italiana are o vechime in Surduc de 11 ani. Fabrica elemente din sertare si prelucreaza in jur de 1.000 de metri cubi de lemn intr-o luna.