Conducerea Companiei Naţionale a Huilei (CNH) din Petroşani şi o delegaţie au minerilor au plecat, dimineaţă, spre Bucureşti, pentru a discuta problemele minerilor cu o comisie ministerială, după ce delegaţia din Capitală, anunţată că va sosi aseară in Valea Jiului, nu a mai ajuns.
Reprezentanţii minerilor au aşteptat pană joi noapte să sosească in Valea Jiului comisia ministerială anunţată pentru o nouă rundă de negocieri şi, pentru că aceştia nu au venit, iar starea conflictuală şi implicit intreruperea activităţii reprezintă un pericol pentru energia naţională, reprezentanţii ortacilor au decis să mai meargă ei incă o dată in Capitală pentru noi negocieri. Din delegaţia din Valea Jiului fac parte liderul de sindicat Petre Nica, preşedinte al Sindicatului „Muntele”, preşedintele executiv al sindicatului, Laszlo Domokos, doi mineri, precum şi directorul general al Companiei Naţionale a Huilei din Petroşani, Constantin Jujan.
Liderul minerilor a declarat, corespondentului MEDIAFAX că acceptarea deplasării lor la Bucureşti reprezintă o dată in plus disponibilitatea reprezentanţilor minerilor de a rezolva problema.
„Vom mai discuta o dată şi sperăm să fim inţeleşi. Avem de partea noastră legea, nu vrem nimic ilegal, nu facem nimic ilegal şi, să fim bine inţeleşi, noi nu cerem măriri salariale impotriva cadrului legal. Diferenţa la salariu de care se tot vorbeşte reprezintă doar un plus financiar care susţine litera legii, adică sporul de pericol, care in contractul colectiv de muncă este la nivelul salariului minim brut pe economie. Cand salariul minim pe economie a crescut, sporul nostru nu a fost modificat. Despre acest lucru tot vorbim şi de aceea cerem să fie respectată legea”, a spus Petre Nica.
Pană cand negocierile de la Bucureşti se vor finaliza, minerii nu vor protesta, aceştia fiind trimişi acasă de la unităţile miniere.
Ministerul Economiei arată, intr-un comunicat, că minerii din Valea Jiului care lucrează la minele viabile Lonea, Livezeni, Lupeni şi Vulcan ale Companiei Naţionale a Huilei ar putea primi o majorare cu 100 de lei a sporului de condiţii grele după formarea Complexului Energetic Hunedoara, programată pentru luna mai.
Restructurarea activităţii miniere din Valea Jiului va fi posibilă prin separea activelor viabile de cele considerate neviabile. Minele viabile sunt Lonea, Livezeni, Lupeni şi Vulcan. iar cele neviabile sunt Petrila, Paroşeni şi Uricani, aflate intr-un proces de eficientizare şi restructurare care se va finaliza in 2018.
In cadrul procesului de separare a activelor au avut loc trei runde de intalniri, pe 27 februarie, pe 1 martie şi pe 7 martie, precizează instituţia.
Liderii de sindicat afirmă că reprezentanţii Ministerului Economiei nu au o soluţie care să ii determine pe mineri să inceteze protestele, ei susţinand că actul adiţional semnat de mineri in baza memorandumului aprobat de fostul ministru Ion Ariton este ilegal.
Minerii reclamă in principal nerespectarea memorandumului aprobat de Ariton, in baza căruia sporul de periculozitate al ortacilor ar fi trebuit aliniat la legile actuale, iar grila de salarizare ar fi trebuit actualizată, ceea ce ar fi presupus o creştere a salariilor cu circa 10 la sută.
In 17 ianuarie, Ministerul Economiei a incheiat un protocol cu sindicatele minerilor din CNH privind acordarea ultimei tranşe din salariile compensatorii ale celor 900 de angajaţi disponibilizaţi in 2011 din companie, precum şi creşterea preţului de vanzare a huilei către producătorii de electricitate. Protocolul face referire şi la actualizarea grilei de salarizare prin indexarea sporului de pericol, dar şi la angajarea forţei de muncă tinere la CNH.
In 1 februarie, minerii de la Lonea şi Paroşeni au refuzat să coboare in subteran, iar cei care erau in schimbul de noapte au refuzat să iasă la suprafaţă, nemulţumiţi de salarii şi de condiţiile de lucru şi reclamand că ministrul Economiei nu a respectat protocolul semnat in 17 ianuarie cu sindicaliştii din minerit.
La Compania Naţională a Huilei lucrează aproximativ 7.800 de angajaţi.