Pe rafturile supermarketului Kaufland din Zalau, inspectorii Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Salaj au descoperit noua caserole, in greutate de cate un kilogram fiecare, cu mici infestati cu salmonella. Mircea Martin, directorul DSVSA, confirma afirmatiille purtatorului de cuvant al institutiei, medicul veterinar Vasile Chindris, care sustine ca in urma unui control efectuat de inspectorii sanitar-veterinari la unitatea comerciala mai sus amintita au re-tras de pe rafturi noua caserole cu mici contaminati cu salmonela. O caserola din cele zece cat includea lotul a ajuns deja la consumatori. „Pe raft au fost identificate noua caserole, dar potrivit receptiei, in Kaufland au intrat zece caserole de mici infestati din care una a fost vanduta. Am retras absolut toate caserolele gasite”, a afirmat Vasile Chindris. Actiunea inspectorilor DSVSA Salaj a avut loc ca urmare a unei alerte la nivel national pri- vind comercializarea carnii de mici infestate cu salmonela.

Salmonela a plecat in 24 de judete
Potrivit presei centrale, carnea cu mici provine din judetul Neamt si a fost descoperita de inspectorii sanitar-veterinari in supermarketul Kaufland din Ploiesti. De aici, lotul de carne de mici care includea 600 de kilograme a plecat catre filialele Kaufland din 24 de judete, printre care si Salaj. Din pacate, micii contaminati cu salmonella au ajuns si la clienti. In Zalau doar o caserola, dar in alte judete numarul caserolelor cumparate de pe rafturi a fost mai mare. In total, 640 de caserole cu mici in greutate de cate un kilogram au fost distribuite din depozitul din Ploiesti in magazinele din 24 de judete. Seful DSVSA Prahova a spus ca probele din carnea de mici infestata cu salmonela a fost trimisa la un laborator din Bucuresti „pentru tipizare”.

Bacteria provoaca toxiinfectii grave
Directorul DSVSA Salaj, Mircea Martin, a prezentat pentru ziarul nostru cateva informatii despre bacteria Salmonela. Din spusele sale am retinut ca aceasta bacterie provoaca infectia Salmoneloza. Salmonela traieste in tubul digestiv al oamenilor si al altor animale, inclusiv al pasarilor. Se transmite de obicei la oameni prin ingerarea alimentelor contaminate. Ea este prezenta pe carnea cruda de porc, vita sau pui, si poate supravietui daca produsul nu este gatit la o temperatura interna minima sigura. Bacteria poate cauza toxinfectii alimentare. Infectiile cu Salmonela pot ameninta viata bolnavilor, mai ales a copiilor mici, a femeilor insarcinate, precum si a adultilor de varste mai mari. Cei mai multi bolnavi au diaree, crampe abdominale si febra in urmatoarele 8-72 de ore de dupa ingerarea alimentelor contaminate. Alte simptome pot fi frisoane, cefalee, greata si voma. De obicei simptomele dispar in 4-5 zile. Cei mai multi oameni bolnavi de salmoneloza isi revin fara tratament si fara consult me-dical.

Istoric cu produse expirate
Nu este pentru prima data cand produsele supermarket-ului Kaufland din Zalau creeaza panica in randul cumparatorilor. Acum doi ani, in luna noiembrie, o zalauanca a facut reclamatie la Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Salaj dupa ce a cumparat din acest supermarket iaurt expirat. Dupa cinci zile de la data expirarii, produsul inca se afla pe rafturi. Nemultumirea femeii a fost cu atat mai mare cu cat a cumparat iaurtul pentru copii, iar neglijenta angajatilor o putea costa sanatatea celor mici. Reclamanta a cerut ca angajata care se ocupa de incasarea banilor sa noteze pe spatele bonului fiscal faptul ca a platit iaurtul expirat. Perso-nalul de la Biroul de Informatii din cadrul magazinului i-au oferit 3 lei, reprezentand „garantia produsului expirat”. Practic, acesta a fost „premiul” femeii pentru ca a gasit produsul expirat pe raft. Aceeasi persoana a reclamat si alte neplaceri in Kaufland. Femeia sustinea ca a fost obligata de agentii de paza sa plateasca de zece ori contravaloare bananelor pe care le cumparase, pentru ca „a trisat la cantar”. Femeia nu a fost atenta la bonul de la cantar si a observat doar cand a ajuns la casa ca pe bon aparea suma de 0,03 bani, in conditiile in carea ea cumparase banane in valoare de sase lei. Pentru aceasta „greseala”, femeia a platit in final 60 de lei, pe motiv ca asa prevede regulamentul.