Judetul Salaj a fost invins vineri de judetul Bistrita Nasaud in competitia judetelor organizata de Digi 24 pentru emisiunea „Raport de tara”. Cursa a fost foarte stransa deoarece ambele judete au primit aproximativ aceleasi note si, totusi, in final scorul intre cele doua judete a fost de 67 la 65 pentru judetul Bistrita Nasaud. Competitia dintre cele doua judete a avut loc in acelasi timp si in Salaj si in Bistrita, in direct pe Digi 24, vineri seara la ora 19:30. Printre persoanele reprezentative din Salaj invitate la aceasta emisiune in sala Avram Iancu a Primariei s-au regasit primarul Zalaului Radu Capilnasiu, presedintele PDL Salaj, Lucian Bode, profesor doctor Ioan Puscas, presedintele Cosiliului Judetean, Tiberiu Marc, directorul Muzeului de istorie si Arta Zalau, Corina Bejenariu, si o eleva olimpica, cu zece pe linie, de la CNS, Adelina Cimpan. Ambele judete au fost notate in functie de specificul local, de performanta economica si a administratiei locale si in functie de calitatea vietii de catre trei specialisti in domeniul economic, al sociologiei si al istoriei.

Aprecierile juratilor specialisti
Pentru ca ambele judete au potential turistic,Radu Limpede, analist economic, a dat nota 7 ambelor judete pentru aceasta caracteristica. La fel se poate spune si despre faptul ca ambele nu au un centru urban suficient de puternic, pentru ca sunt ca doi sateliti ai Clujului. In consecinta, la acest capitol ambele au primit nota 8. Radu Limpede sustine ca judetele sunt codase in Transilvania, iar la nivel de Romania sunt judete cu performata medie. Fara o explicatie mai exa-cta, analistul a dat nota 6 Salajului si nota 8 Bistritei Nasaud, iar sociologul Ana Bulai si istoricul Lucian Iorga au dat nota 7 ambelor judete. La capitolul calitatea vietii, Salajul are putin peste 40 la suta populatie urbana, iar Bistrita are sub 40 la suta. Cu toate acestea, analistul economic ne-a punctat cu nota 7, iar Bistritei i-a dat nota 8, plusand in favoarea Bistritei cu argumentul cadrului natural deosebit si pentru gospodariile rurale. Sociologul Ana Bulai a dat la acest capitol nota 8 Salajului si nota 7 celuilalt judet din competitie, pentru ca judetul nostru are mai multe oportunitati, fiind mai aproape de centre universitare si de spitale mai mari, Cluj si Timisoara. „In Salaj s-a investit mai mult in infrastructura ce duce la calitatea vietii”, a explicat Ana Bulai. Lucian Iorga a dat nota 8 ambelor judete spunand ca vede potential de conservare, „oamenii sunt mandri cu ceea ce au, ceea ce in alte zone vezi, mai rar”. In concluzie, ambele judete au avut puncte forte si puncte slabe. Bistrita a castigat in fata Salajului cu doar doua puncte diferenta.

Reprezentantii salajeni au laudat si au expus punctele forte ale Salajului
Radu Capilnasiu a inceput prin a spune ca privatizarea in Zalau nu a fost un esec. „Zalaul a avut dupa 1989 sansa unor privatizari foarte reusite, avem producatori mari in industria grea, siderurgie, industria cauciucurilor. Michelin are doua fabrici, vrea sa se dezvolte. Avem fabrica de armaturi industriale, dar si industria alimentara – traditie in procesare”, a apreciat primarul la momentul interventiei sale. „A fost o emisiune prin care s-au evidentiat cateva dintre atuurile judetului Salaj si ale Municipiului Zalau. Din punctul meu de vedere, formatul emisiunii nu ne-a oferit suficient timp in care sa expunem toate aspectele pozitive ale zonei, s-au facut doar spicuiri. Pana la urma este o idee generoasa, doar ca mi-as fi dorit sa putem arata mai multe lucruri pozitive din comunitatea noastra”, a declarat ieri pentru Graiul Salajului, Radu Capilnasiu.
Lucian Bode a vorbit in cadrul competitiei despre cateva caracteristici economice ale Salajului din postura de fost ministru al eco-nomiei. A spus ca „rata somajului este de numai doi la suta in mai multe zone, iar Zalaul e undeva tot la doi la suta. Eu reprezint colegiul Simleu Silvaniei, dar ii reprezint de fapt pe toti salajenii. Simleu Silvaniei este un oras bine gospodarit, care a stiut sa foloseasca resursele, a creat cadrul necesar investitorilor. Principalii agenti economici sunt cei cu radacini in istoria de dinainte de revolutie, cum ar fi fabrica de mobila Simex, fabrica de materiale izolante si fabrica de incaltaminte. S-au creat sute de locuri de munca. In plus, multe livezi functioneaza, nu au fost taiate si date pe foc, s-au adus fonduri europene si s-a investit”.
Dupa parerea presedintelui PDL Salaj, competitia judetelor din Romania este un de-mers jurnalistic laudabil si de succes, care nu are alt interes decat acela de a promova Romania asa cum este ea in realitate. „Personal, le multumesc celor de la Digi 24 pentru faptul ca au dat posibilitatea judetului Salaj sa se promoveze la nivel national cu tot ce are el mai de pret, mai frumos si mai bun. Fie ca vorbim de istoria de mii de ani a acestor locuri, fie ca vorbim de o industrie cu adevarat performanta din anumite sectoare, cum ar fi industria de tevi, de anvelope, de mobila, apicultura, fie ca vorbim de produsele traditionale foarte apreciate la ni-vel national si international, de potentialul turistic extraordinar al acestor locuri – Gradina Botanica, apa termala, bisericile de lemn, etc, Salajul a contat, conteaza si va conta la nivel regional si national in primul rand prin oamenii minunati, ospitalieri ai acestor locuri. Cand vorbim de sanatate, nu putem sa nu ne gandim la prof. dr. Ioan Puscas, cand vorbim de educatie nu putem sa nu vorbim despre olimpicii internationali, elevii de nota zece ai Salajului, despre scolile de exceptie din Salaj, iar cand vorbim de excelenta in sport, Salajul are deasemenea cu ce se mandri, si ma refer aici la echipa de handbal feminin, la echipa de volei masculin, la cluburile de karate salajene si exemplele ar putea continua. In aceste conditii oamenii politici salajeni au fost si sunt obligati sa se ridice la nivelul conlocuitorilor lor, sa faca tot ce le sta in putinta pentru ca vocea salajenilor sa fie auzita si respectata la nivel regional si national. Din punctul meu de vedere cel mai important rezultat al acestei competitii este faptul ca Salajul a fost promovat de o maniera pozitiva la nivel national. Punctajul este mai putin important”, ne-a declarat ieri Lucian Bode.
Profesor doctor Ioan Puscas, care a fost unul din reprezentantii salajeni la competitie, a declarat ieri pentru Graiul Salajului ca emisiunea nu a dat posibilitatea reprezentantilor salajeni sa expuna toate aspectele care ne diferentiaza de Bistrita Nasaud. „Salajul se mandreste cu multe personalitati din istorie, care sunt implicit si mandria tarii, cum ar fi Simion Barnutiu, Gheorghe Pop de Basesti, Corneliu Coposu sau Iuliu Maniu. S-a spus acolo despre mine ca l-am tratat pe Fidel Castro de cancer duodenal si pe fratele lui Ceausesu, dar as fi vrut sa spun despre des-coperirile pe care le-am facut de-a lungul anilor in medicina romaneasca, descoperiri care au ajuns in ziua de azi sa fie folosite de medici prestigiosi din lume la salvarea unor vieti. Din pacate nu prea am fost lasat sa vorbesc. Parerea mea este ca Bistrita a castigat in fata noastra nu din cauza ca are mai multe personalitati decat Salajul. A influentat cineva voit competitia astfel incat sa castige Bistrita. De altfel, a fost o competitie prin care Salajul s-a facut cunoscut la nivel national”, ne-a povestit ieri Ioan Puscas.

Acum toata Romania stie de palinca de Salaj
„Toata lumea care a gustat din palinca de Zalau poate spune ca e cea mai buna din Romania. Palinca adevarata gasesti in SalajI, a spus Lucian Bode, deputat PDL Salaj, fost ministru al economiei. „Sunt nepot al omului responsabil cu palinca in Salaj. Unchiul meu era inspector pe toata zona. Pot spune ca cea mai buna e palinca de Salaj, pentru ca o palinca buna trebuie sa fie aromata, nu foarte tareI, a completat Dinu Iancu Salajeanu, interpret de muzica populara, invitat de asemenea la competitia judetelor Salaj si Bistrita.