Pentru a doua zi consecutiv, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, si secretarul de stat Adrian Pana au fost vineri in videoconferinta cu factorii de decizie din Sanatate. In videoconferinta organizata la prefectura, ministrul a prezentat pachetul de servicii medicale de baza care se acorda pentru ambulatoriile de spe- cialitate si a aratat care sunt asteptarile de la „actorii” din teritoriu. Ministrul a mentionat ca se doreste ca 70 la suta dintre cazurile de boala acuta sa fie rezolvate in cabinetul medicului specialist si sa se reduca numarul internarilor in spital, implicit si costurile cu tratarea unei afectiuni. Nicolaescu sustine ca 40 la suta dintre cazurile de internare dintr-un an pot fi rezolvate in policlinica, de medicul specia-list. Pacientii sunt incurajati sa se adreseze mai intai medicului de familie si doar daca acesta considera ca necesita un consult de specialitate sa-i scrie bilet de trimitere la medicul specialist.

Noul pachet prevede ca doar persoanele asigurate pot sa beneficieze de consultatii gratuite in ambulatoriul de specialitate. Cei care nu sunt asigurati trebuie sa plateasca consultatiile.

 

 

Retete pe trei luni pentru bolnavii cronici

Proiectul de lege prevede clar de cate consultatii gratuite poate beneficia un asigurat bolnav, in functie de tipul afectiunii. Secretarul de stat Adrian Pana a mentionat ca, inafara de consultatiile de urgenta la medicul specialist, aproape toate consultatiile sunt programabile. Astfel ca, pentru un episod de boala acuta, cu biletul de trimitere de la medic, pacientul poate beneficia de maxim doua consultatii la medicul specialist din ambulator. Programarea se face in maxim 28 de zile. Bolnavii cronici pot merge la medicul specialist o data la trei luni, dar, in functie de boala de care sufera pacientul, specialistul poate decide asupra frecventei monitorizarii. Bolnavului i se eli-     bereaza o singura reteta, pe trei luni, si, potrivit lui Nicolaescu, se lucreaza la un soft informatic care sa permita farmaciilor sa elibereze partial medicamente de pe prescriptia respectiva.

Pentru o evaluare complexa, de exemplu pentru a investiga aparitia unei afectiuni cronice, care necesita evaluarea unui grup de specialisti, cum este hipertensiunea arteriala sau diabetul, programarea se face si la un an.

Prin acest mod de lucru, ministrul Sanatatii spera ca „ambulatorul sa inchida cat mai multe episoade de boala”.

 

Problemele „acute” din Sanatate se amana sau se discuta cu usile inchise

Atat presa, cat si directorii de spitale si medicii de specialitate de la nivelul judetelor au pus o serie de intrebari, referitoare la deblocarea posturilor din ambulatoriile de specialitate si limitarea numarului de consultatii pe zi de lucru, insa ministrul a decis sa dea raspunsuri doar peste o saptamana. De asemenea, presa a fost poftita afara la discutiile dintre minister si actorii din sanatate din judete cu privire la problemele tehnice, punctuale din Sanatate, asa cum sunt ele acum.