„Dupa un demers jurnalistic pe care eu îl apreciez, am observat ca programul de acordare a merelor în scoli a fost suspendat. M-a surprins în mod neplacut reactia Consiliului Judetean care a acordat peste 750 de mii de lei fara nici o verificare în privinta societatii respective de a furniza elevilor în cele cinci zile merele la gramajul precizat în contract. M-a suprins ca acela care plateste nu verifica”, este aprecierea deputatului Lucian Bode la adresa administratiei judetene cu privire la modul în care a gestionat programul mere în scoli.

 

 

Consiliul Judetean nu se simte vinovat

Consiliul Judetean Salaj, prin biroul de presa, a raspuns provocarii deputatului: „La momentul la care s-a prezentat la licitatie, firma SC Pomicola SRL Zalau a dovedit cu documente si cu mostre ca îndeplineste toate conditiile pentru a se califica si a livra cantitatea de mere pentru care a licitat (noi stim ca exista disensiuni între actionarii firmei, dar nu este problema noastra). Nu este datoria noastra sa verificam autorizatii de functionare valabile, eliberate de institutii ale statului competente în domeniul respectiv. Am fixat un termen de remediere a deficientelor, iar daca acest termen nu este respectat contractul va fi rezi-liat si merele vor fi furnizate elevilor de catre o alta firma”, a transmis administratia judeteana.

 

DSVSA sa dea socoteala

PDL Salaj a solicitat totodata DSVSA Salaj „sa prezinte modul în care a fost autorizata societatea de distribuire a merelor în scolile din Salaj”. „Cum este posibil ca în noiembrie 2013 aceasta societate sa fie autorizata de catre DSVSA Salaj, iar în ianuarie 2014, aceeasi DSVSA Salaj sa propuna suspendarea activitatii aceleiasi societati, pentru nere-guli grave!?!? Solicitam public DSVSA sa precizeze modul în care a fost autorizata firma respectiva pentru distribuirea de mere în scoli? Cum si în ce conditii au acordat autorizatie de distribuire de mere în scoli?”, a declarat Bode.

 

Bode propune o masa rece pentru elevi, care sa contina ce vrea Ministerul Sanatatii

 

Deputatul spune ca solutia pentru ca acest lucru sa nu se mai întâmple este adoptarea unui proiect de lege, Bode aflându-se printre cei 20 de parlamentari initiatori, privind înlocuirea programelor de distribuire a fructelor, a produselor de panificatie si a produselor lactate cu programul „Masa la scoala” pentru elevii din învatamîntul obligatoriu de stat si privat, primar si gimnazial. „Consideram programul cornul si laptele uzat, acesta nu-si mai atinge tintele pentru care a fost implementat; în Salaj valoarea estimata a contractelor este de 1.335.818,88 lei, fara TVA, pentru produsele de panificatie, respectiv 2.994.076, 80 lei, fara TVA, pentru produsele lactate. Deci, iata peste 5.000.000 de lei care ar putea fi utilizati mult mai eficient si sanatos, în favoarea copiilor nostri”, sustine Bode. Deputatul a mentionat ca, în propunerea legislativa este vorba despre o masa rece, în valoare de 10 lei pe zi, de elev, pe care ar urma sa o furnizeze agentii comerciali din judet. L-am întrebat ce crede ca ar putea contine pachetelul elevului, având în vedere faptul ca legislatia interzice produsele fast-food în scoli, mezelurile nu sunt o hrana potrivita pentru copii, iar lactatele s-au dovedit a nu fi pe placul copiilor. Deputatul nu a putut sa ne ofere un raspuns, mentionând doar ca acest lucru il va decide Ministerul Sanatatii         si… agentii economici care le vor furniza.