Din 175.000 de apeluri la 112 facute anul trecut in Salaj, doar 42.000 au reprezentat cazuri reale. Doar 59 de salajeni au fost sanctionati pentru abuz, la un numar de 133.000 de apeluri false
În judetul Salaj au fost primite pe parcursul anului trecut 175.696 apeluri la la numarul unic de urgenta 112. Dintre acestea, 133.353 de apeluri au fost false, potrivit Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS). Reiese ca salajenii care suna la 112 sunt neseriosi in proportie de 75,9 la suta, pentru ca, arata STS, majoritatea apelurilor false si abuzive provin de la copii, tineri, persoane cu probleme psihice si sunt în mare parte realizate de pe cartele pre pay. Multe persoane suna fara a avea o urgenta, se intereseaza despre evenimente care se petrec în localitatea lor, adreseaza injurii operatoarelor, râd, pun muzica sau nu vorbesc. Se solicita informatii despre numere de telefon, se cere legatura cu diverse institutii sau persoane publice ori se solicita sfaturi medicale.
Reiese ca nici macar un sfert din totalul apelurilor la 112 reprezinta cazuri reale in Salaj. Dintre acestea, cele mai multe reprezinta urgente medicale, fiind redirectionate in proportie de 70 la suta catre Ambulanta.
In judetul nostru au fost sanctionati conform legii pentru apeluri false si abuzive catre numarul 112 un numar de 59 cetateni. Putini, avand in vedere ca in tara numarul celor sanctionati anul trecut pentru acest fel de abuz se ri-dica la 10.892. Mai ales ca proportia apelurilor false in Salaj depaseste media pe tara. Statistica pe anul 2013 la nivelul tarii arata ca la 112 au fost primi-te si tratate 17.463.468 apeluri, din care 29,09 la suta au fost reale si 70,91 la suta false. In Salaj, proportia apelurilor false este cu 5 la suta mai mare decat media pe tara. Din punct de vedere al apelurilor false ne intrec totusi judetele Covasna, Calarasi si Mures, care ocupa primele locuri. Cele mai multe sanctiuni au fost aplicate în judetele Te-leorman, Suceava si Bucuresti. De constatarea si sanctionarea acestor contraventii se ocupa Politia.
Autoritatile fac apel la cei care suna abuziv sa nu încarce inutil liniile de urgenta 112, întrucât un apel fals poate duce la pierderea unei vieti.
La 112 se suna doar atunci când aveti cu adevarat o urgenta.