Marcel Ciolacu, președintele Partidului Social Democrat, şi-a depus oficial candidatura pentru funcţia de Preşedinte al României.
Însoțit la Biroul Electoral Central (BEC) de mai mulți lideri PSD de la nivel central şi din teritoriu, Ciolacu a vorbit din nou despre împărțirea puterii cu opoziția și a subliniat că are un plan pentru România, un crez politic și un angajament moral față de români: acela de a uni.
„Mi-am depus astăzi candidatura la președinția României fiind convins că România are nevoie de o schimbare. A venit timpul să privim cu echilibru și responsabilitate această demnitate în statul român. Planul pentru România şi crezul politic nu poate fi realizat decât împărţind puterea. Vin în fața dumneavoastră cu un plan pentru România, vin și cu un crez politic și, mai ales, vin cu un angajament moral. Planul pentru România este bazat pe cinci priorități naționale: creșterea veniturilor și a puterii de cumpărare; reindustrializarea țării; finalizarea autostrăzilor; protejarea tinerilor de consumul de droguri; apărarea drepturilor românilor din Diaspora.
În același timp, eu cred că treaba unui președinte este să unească. Și să unească TOȚI românii în jurul obiectivelor naționale. Acesta este crezul meu politic! Dar, pentru toate acestea, trebuie în primul rând ca președintele să se remarce prin altceva decât prin lux și opulență. Iar angajamentul meu moral este că toți românii vor ști pe ce și de ce se cheltuie banii publici. Echilibru, responsabilitate și transparență – aceasta este calea sigură pentru o Românie puternică și dezvoltată!”, a declarat liderul PSD Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu și-a depus candidatura în ultima zi, iar Biroul Electoral Central are termen 48 de ore pentru a se pronunța asupra validării candidaturii acestuia și a celorlalte candidaturi depuse sâmbătă.
19, pentru Cotroceni. Lista finală, în 10 octombrie
În termenul legal, și-au depus candidaturile pentru prezidențiale 19 candidați, dintre care doar șapte candidaturi au fost validate până acum.
S-au înscris în competiție Nicolae Ciucă, George Simion, Elena Lasconi, Călin Georgescu, Kelemen Hunor, Mircea Geoană, Diana Șoșoacă, Miron Cozma, Cristian Diaconescu, Cristian Terheș, Ana Birchall, Marcel Ciolacu, Ludovic Orban, Silviu Predoiu, Oana Crețu, Sebastian-Constantin Popescu, Alexandra-Beatrice Bertalan-Păcuraru, Ciprian-Romeo Mega și Răzvan-Nicolae Constantinescu.
Candidatura Dianei Șoșoacă a fost respinsă de Curtea Constituțională a României, iar cea a lui Miron Cozma, de Biroul Electoral Central, rămânând astfel în competiție pentru Cotroceni 17 candidați. Doar că nu toți candidații au candidaturile validate, termenul-limită pentru validarea finală fiind 10 octombrie.
Biroul Electoral Central a anunțat că, sâmbătă, alături de candidatura liderului PSD Marcel Ciolacu și a lui Ludovic Orban, fostul lider PNL, au fost înregistrate încă șase candidaturi pentru funcția de președinte al României: Silviu Predoiu, propus de Partidul Liga Acțiunii Naționale; Oana Crețu, propusă de Partidul Social Democrat Unit (PSDU); Sebastian-Constantin Popescu, propus de Partidul Noua Românie (PNR); Alexandra-Beatrice Bertalan-Păcuraru, propusă de Alternativa pentru Demnitate Națională; Ciprian-Romeo Mega, candidat independent; Răzvan-Nicolae Constantinescu, propus de Partidul Patrioții Poporului Român (PPR).
BEC are 48 de ore pentru a se pronunța asupra candidaturilor depuse sâmbătă, iar deciziile pot fi contestate la Curtea Constituțională.