Marca trebuie sa fie cat mai atractiva pentru consumatori. Inregistrarea ei confera titularului un drept exclusiv asupra marcii pentru produsele si serviciile vizate
Orice persoana fizica sau juridica poate inregistra o marca, prin care se face distinctia intre produsele si serviciile proprietarului si cele ale concurentei. Pentru consumator, reprezinta cel mai comod mijloc de a recunoaste o categorie de produse si servicii. Unei firme, marca inregistrata ii permite nu doar sa cucereasca si sa-si pastreze clientela, dar si sa se opuna contrafacerilor sau imitatiilor ilegale.
Marca poate fi repre-zentata prin cuvinte, desene, litere, cifre, elemente figurative, forme tridimensionale, combinatii de culori, forma unui produs sau a ambalajului, precum si orice combinatie a acestor semne. Tocmai de aceea, viitorul solicitant trebuie, mai intai de toate, sa verifice la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM), disponibilitatea marcii in cauza. Pentru asta va avea de platit o taxa de minim 396 de lei, dar care poate depasi 2.000 de lei, in functie de complexitatea marcii si de numarul claselor de produse vizate. Cercetarea va salveaza de cheltuieli nedorite, cum ar fi reclama pentru o marca apartinand altcuiva si daunele pe care ar trebui sa le platiti in cazul utilizarii unei denumiri deja existente ca marca.
Din momentul depunerii cererii, cu plata unei taxe de inregistrare de 36 de lei, marca este protejata provizoriu. Minim 108 lei se achita pentru publicarea cererii. Daca se dovedeste ca marca respectiva nu apartine altcuiva si nici nu se inregistreaza opozitii din partea tertilor, OSIM elibereaza solicitantului certificatul de inregistrare, dupa plata unei taxe de 180 de lei. Documentul are o valabilitate de 10 ani, la expirarea carora poate fi reinnoit.
Procedura de inregistrare a unei marci se intinde pe durata a 9-12 luni de la data depunerii cererii la OSIM. Perioada aceasta se poate prelungi semnificativ in cazul marcilor pentru care, in cursul procedurii de inregistrare, intervin notificari din partea Oficiului sau opozitii ale tertilor.
Etape de parcurs
1. Solicitarea de „Cercetare documentara” in baza de date OSIM
2. Depunerea la OSIM a cererii de inregistrare
3. Constituirea depozitului reglementat
4. Examinarea de fond a cererii
5. Publicarea marcii in Buletinul Oficial de Proprietate Intelectuala emis de OSIM
6. Eliberarea certificatului de inregistrare
Marca, element esential al strategiei firmelor
Articole
15 ianuarie – Ziua Culturii Naționale și 175 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu
Azi, 15 ianuarie, se împlinesc 175 de ani de la nașterea celui mai mare poet român, Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850-15 iunie 1889). Începând din 2011, tot în 15 ianuarie este sărbătorită și Ziua Culturii Naționale. Este o sărbătoare care are loc anual și promovează cultura, arta și efortul academic, prin activități specifice. Cunoscut ca „Luceafărul poeziei românești”, Mihai Eminescu debutează în 12 ianuarie 1866, cu poezia „La mormântul lui Aron Pumnul”, apărută în broșura „Lăcrămioarele învățăceilor…
Mai mult...Sfântul Ioan Colibașul și prioritățile greșite ale vieții noastre
Sfântul Ioan Colibașul, adică ”cel care a trăit într-o colibă” sau ”Ioan cel sărac pentru Christos”, a fost un sfânt ascet care a trăit în secolul V. El este amintit atât în calendarul ortodox, cât și în cel greco-catolic, în fiecare an la data de 15 ianuarie. Ioan a trăit în vremea împăratului bizantin Leon I Tracul (457-474). El provenea dintr-o familie nobilă din Constantinopol, iar tatăl lui era general în armata bizantină. Ioan a beneficiat de…
Mai mult...