Mango este un fruct exotic popular, cu origini indiene, însă la noi în țară este prea puțin consumat și apreciat pentru proprietățile sale. Denumit și “fructul fericirii” sau Mangifera Indica în termeni științifici, conține numeroase vitamine (E, C, B6, K) și minerale (potasiu, seleniu, fosfor, zinc, fier) dar și o cantitate semnificativă de magneziu, care scade nivelul stresului. În compoziția acestui super-fruct mai găsim mulți aminoacizi și numeroși antioxidanți.
Datorită conținutului bogat de nutrienți, vitamine și minerale, atât de necesare organismului, mango poate fi un tratament adjuvant eficient în numeroase afecțiuni. Acesta scade colesterolul, protejează sistemul cardio-vascular, este un puternic antioxidant (menține tinerețea pielii), este benefic în curele de detoxifiere și un bun destresant. Fructul, consumat verde, are un puternic efect în tratarea scorbutului deoarece, necopt, mango conține de două ori mai multă vitamina C. De asemenea, mango-ul verde se folosește în tratarea problemelor digestive (indigestie, dizenterie) și menține sănătatea ficatului, stimulând totodată activitatea bilei.
Mâncat copt, mango are efecte diuretice și laxative, așadar este în special bun pentru persoanele care suferă de constipație cronică. Inclusiv coaja acestui fruct are proprietăți vindecătoare, fiind bogată în vitamine, și poate reprezenta un tonic pentru întreg organismul. Însă consumul cojii nu este foarte indicat, deoarece poate provoca reacții alergice severe persoanelor sensibile sau chiar intoxicații alimentare.
Fructul exotic mai poate fi folosit în curele de slăbire, pentru că este bogat în fibre și enzime ce stimulează metabolismul. Un fruct de mango, întreg și copt, conține în jur de 130-135 de calorii. Acesta este recomandat și persoanelor de vârsta a treia, deoarece întărește sistemul imunitar și reduce, totodată, riscul formării calculilor renali. Este indicat și în dieta diabeticilor. Deși un mango conține aproximativ 31 de grame de fructoză (zahăr), are un indice glicemic scăzut, ceea ce înseamnă că nu va crește glicemia brusc, după consum.
Mango se consumă ca atare sau sub formă de sucuri, piureuri de fructe, dar și în salate. Porția medie recomandată de nutriționiști este de 150-200 de grame/zi, având ca indicativ circa 90-120 de calorii (kcal).