La inceputul acestui an a intrat in vigoare un nou act normativ referitor la costurile pentru intretinerea persoanelor cu handicap institutionalizate. Este vorba, dupa cum am aflat de la directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Salaj, dna. Violeta Milas, de Ordonanta 619/2 decembrie 2008 care prevede un cost mediu lunar de intretinere in centrele rezidentiale de 1.724 lei. Pana acum, a explicat interlocutorul nostru, era valabila OG 79/17 iulie 2002 care aproba costul mediu lunar de intretinere de 175 lei in centre de ingrijire si asistenta (CIA), de 160 lei in centrele de integrare prin terapie ocupationala (CITO) si 190 in centrele de recuperare si reabilitare neuropsihiatrica (CRRN), cu specificatia ca in acest act era aprobat acest cost si pe baza lui se calcula contributia de intretinere pentru o persoana asistata. Acum, Ordonanta 619 nu specifica valoarea contributiei individuale a fiecarei persoane asistate in centre. Tinand cont de prevederile HG532/iulie1999, in care se precizeaza ca 20% din veniturile beneficiarilor pot ramane la dispozitia acestora (din care se deduc, daca este cazul, eventualele obligatii legale) la nivelul unitatilor din Salaj, care ocrotesc persoane cu handicap si in baza unei hotarari de CJ, acestora li se va retine 80% din venituri.
Costurile in Salaj, sub media impusa
La aceasta data, costurile cu intretinerea persoanelor cu handicap din centrele salajene difera de la o unitate la alta, dar media se situeaza sub pragul impus de lege. In Crasna, la Complexul pentru Servicii pentru Persoane Adulte cu Handicap, care ocroteste 93 de persoane, se cheltuiesc lunar cate 1.311 lei, in timp ce la Jibou, la Complexul de Servicii Sociale (CRRN si CITO), unde sunt ingrijite 99 de persoane cu handicap, costul intretinerii este de 1.804. La CITO Badacin sunt 124 beneficiari cu care se cheltuiesc lunar cate 1.646 lei. Pana acum toti acesti beneficiari aveau de platit doar 170 lei, diferenta pana la valoarea reala cheltuita era suportata din bugetul judetului. Din luna februarie toti acesti asistati vor plati 80% din pensie, urmand ca tot din bugetul CJ sa fie alocata diferenta. Care ar putea fi efectele acestei modificari? Directorul DGASPC a apreciat ca „din sumele incasate de la asistati se pot completa fondurile pentru hrana, imbracaminte si alte cheltuieli. Dezavantaj, pentru noi, ar fi in cazul celor care nu au deloc venituri. Noi ii tratam la fel pe toti si beneficiaza de aceleasi servicii ca ceilalti”.
In centru, mai scump decat acasa
Pentru un neavizat valoarea „investita” intr-un pacient asistat este mare comparativ cu nivelul salariilor din Romania, precum si cu venitul si cheltuiala de acasa pe membru de familie. Cum se ajunge la astfel de sume? De ce costul pentru intretinerea unei persoane cu handicap institutionalizate este atat de mare? Doamna Milas sustine ca „aceste valori includ: hrana, cheltuielile cu imbracaminte, cele pentru intretinere, apa, curent, incalzire(care de cele mai multe ori fac diferenta intre unitati), materiale igienico-sanitare, salariile pentru ingrijirea in permanenta(24 din 24 de ore) – pentru care acasa nu platim pe nimeni – asistenta medicala, gatit, spalatorie. Aceste salarii, a admis interlocutorul nostru, reprezinta 70% din costul pentru intretinerea unui asistat, la o medie a salariului de 10 milioane lei vechi brut. In plus, conform normelor si standardelor din centrele rezidentiale, unui asistat obligatoriu i se pune la dispozitie un spatiu-suprafata folosita (in camera) de 12 mp, hrana de 8,3 lei/zi, care sa respecte nivelul caloric impus, precum si materiale igienico-sanitare individuale”. Costul intretinerii mai include achitarea si reinnoirea autorizatiilor necesare, dar si reparatiile distrugerilor produse de bolnavi si readucerea incintelor la standardele prevazute.
Ne intrebam, daca aceasta modificare nu va pune pe ganduri familiile unor bolnavi, dintre cele care si pana acum veneau nerabdatoare sa incaseze pensia necheltuita a tatalui, mamei, ori fratelui. Si poate, cine-stie, daca nu vor ajunge la concluzia ca pentru acesti bani, sunt… capabile sa le poarte rudeniilor de grija si acasa?
Mai multi bani de la asistatii cu handicap
Articole
Hoață din Sânmihai, luată de acasă de polițiști
O tânără de 25 de ani, din Sânmihaiu Almașului, a primit o vizită nedorită joi dimineața. Polițiștii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Zalău i-au trecut pragul pentru o percheziție domiciliară, în cadrul unui dosar penal întocmit sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat, Potrivit anchetatorilor, la data de 6 decembrie, tânăra ar fi pătruns în locuința unei femei, din municipiul Zalău, de unde ar fi sustras suma de 2.700 euro și 1.500 lei. Anul…
Mai mult...Pagină web pentru a prinde infractori periculoși
ENFAST (European Network of Fugitive Active Search Teams – Rețeaua Europeană a Unităților de Căutare Activă a Urmăriților), împreună cu Europol, Poliția Română și agențiile de aplicare a legii din alte state membre, au lansat o campanie de creștere a gradului de informare publică, în scopul prinderii persoanelor urmărite pentru săvârșirea de infracțiuni grave, în Europa. Peste 20 de persoane urmărite au fost publicate pe site în acest an, campania vizând persoane urmărite pentru infracțiuni contra vieții.…
Mai mult...