Surpriza placuta pentru zalauani in centrul vechi al Zalaului, unde dainuieste de aproape doua secole Cladirea Transilvania. In unele seri, coloane de lumini cum nu s-au mai vazut in oras pun spectaculos in valoare unul dintre cele mai importante edificii istorice si arhitecturale. Timpul n-a fost indurator cu Cladirea Transilvania. I-a macinat coloanele, fatada in asa fel incat se impunea cu prioritate o reabilitare. Restaurarea a inceput in luna octombrie a anului 2011 si continua inca, desi se stabilise termenul receptiei finale peste 24 de luni. Ca o noutate in proiectul de reabilitare a fost prevazuta si incorporarea de lumini pe fatada cladirii. La ora actuala ar mai fi de retusat unele segmente din fatada, dar asta depinde de resursele financiare. Important este ca luminile incorporate in structura cladirii zdrentuiesc intunericul noptii. Deocamdata nu al fiecarei nopti. Insa din 12 noiembrie, cand lucrarile la Cladirea Transilvania vor fi finalizate in totalitate, asa cum ne-a informat purtatorul de cuvant al Primariei Zalau, Manuela Ghiurutan, imprejurimile, ba chiar si vazduhul vor fi brazdate de lumina sutelor de leduri. Acest spectacol feeric are loc prin intermediul iluminatului arhitectural. In paranteza fie spus, prin iluminatul arhitectural se intelege decorarea cu lumini a unei cladiri sau a unui obiectiv ce se doreste a fi pus in evidenta pe o perioada determinata sau permanenta. Din informatiile primite de la primarie, Cladirea Transilvania ar fi singurul imobil din municipiu iluminat arhitectural. Si intr-adevar este o bijuterie. Miile de lucsi care tasnesc din peretii cladirii, pun in evidenta stilul arhitectural, odata cu lasarea intunericului. Lumini pe orizontala, lumini pe verticala, toate converg spre o oaza de lumini incantand privirile trecatorilor.
Si cladirea Primariei Municipale este o oaza de luminii. Nu-s ele lumini arhitecturale, dar pe langa incantarea ochiului iti mai amintesc si faptul ca esti roman. Spunem asta deoarece odata cu lasarea intunericului, pe fatada dinspre parc apar fuioare de lumini colorate in rosu, galben si albastru. Chiar si partea cladirii dinspre strada 22 Decembrie poseda trei coloane de lumini.
In Zalau mai exista edificii iliuminate, chiar daca nu arhitectural. Reflectoarele lacasurilor de cult precum, Catedrala Adormirea Maicii Domnului sau Catedrala Sfanta Vineri, strapung intunericul din imprejurimi.
E plin de lumini centrul vechi al Zalaului si e fermecator prin arhitectura sa. Numai ca aspectul de arhaic al zonei este deranjat de cenusiul sediu al Finantelor.
O incercare esuata de infrumusetare a centrului orasului este redata de impodobirea Casei de Cultura a Sindicatelor cu o ghirlanda, functionala doar pe alocuri. Nu i se cunosc originile sau ce alte planuri mai sunt pentru aceasta ghirlanda, insa cert este faptul ca strica aspectul estetic al impunatoarei cladiri.
Luminile Zalaului
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...