Mai multi primari ai comunelor salajene nu sunt de acord sa incaseze impozitele datorate de agricultori bugetului de stat, daca guvernantii nu vor sa lase la bugetul local o parte din venituri
Doar noua primarii de comune din Salaj au incheiat pana acum protocoale cu Administratia Finantelor Pu-blice (AFP) Salaj pentru a putea colecta impozitele pe veniturile din agricultura realizate de agricultorii persoane fizice. Asa ca marea majoritate a agricultorilor salajeni risca sa fie pusi pe drumuri, daca primariile se incapataneaza sa nu incaseze impozitul pe norma de venit realizat din activitatile agricole. 25 octombrie a fost termenul pana la care salajenii care inregistreaza venituri peste limita impozabila stabilita in noul Cod Fiscal au trebuit sa plateasca jumatate din impozitul datorat statului. Cea de-a doua transa trebuie platita pana la data de 15 decembrie. Banii astfel colectati trebuie sa ajunga la bugetul central. Primarii spun ca trebuie sa faca munca voluntara in folosul angajatilor de la Fisc, pentru ca din sumele colectate nu ramane nimic la nivel local. Parlamentarii au solicitat ca o parte din veniturile din impozitul agricol sa ramana la nivelul comunelor, insa initiativa nu s-a materializat inca.
Primarii isi cer partea
Primarii din Salaj au fost convocati ieri in sedinta de catre prefectul judetului Salaj, Ionel Ciunt. Prefectul a cerut edililor sa-i scuteasca pe cetateni de drumul pana la cea mai apropiata administratie fiscala si sa incheie protocolul de colaborare. „Cuantumul impo-zitului nu este mare si nu justifica deplasarea unui cetatean, de exemplu, din Po-iana Blenchii pana la Jibou. Costul drumului va fi mai mare decat suma ce trebuie platita”, a argumentat reprezentantul Guvernului in teritoriu.
Primarii au avut insa de obiectat. Parte dintre ei au declarat ca nu vor semna protocolul cu finantele, invocand motive precum lipsa de personal, faptul ca li se vor impune sanctiuni daca nu colecteaza integral sumele datorate de agricultori, ca voi fi nevoiti sa-i execute silit pe tarani etc. Dar cea mai mare nemultumire este ca toti banii colectati din activitatea agricola locala merg la bugetul de stat.
Sandu Berceanu, primarul comunei Meseseni de Jos, a declarat ca s-a hotarat in cadrul Asociatiei Comunelor din Romania sa nu se semneze protocolul. „Asociatia a hotarat ca daca nu se face modifica-rea ca o parte din impozitul agricol sa ramana la nivel local. Liviu Dragnea, prezent la intalnire, a precizat ca primarii pot incheia protocoale cu Administratiile Finantelor Pu-blice pentru a incasa sumele respective doar daca e in bene-ficiul comunitati, deci nu e obligatoriu. Ar fi o munca in folosul celor care colecteaza taxele, ca apoi sa vina sa ne spuna ca nu colectam suficiente venituri. Eu nu voi semna. Nu mi se pare normal ca toate veniturile sa mearga la bugetul central si noi sa ne chinuim sa tinem lumina aprinsa noaptea in sat”, a spus Berceanu.
Si primarul comunei Bocsa, Ioan Barou, s-a declarat impo-triva semnarii protocolului daca o parte din bani nu raman la comuna. „Avem posturi blocate si nu avem cine sa faca aceste incasari. Hartiile le suportam noi din bugetul local, dar sa ni se deblocheze posturile. Cu trei functionari in primarie nu pot face acest lucru. Vin asistentii personali la noi ca nu le-am dat salariile. Daca ei (guvernantii, n.r.) nu se gandesc la cetatenii nostri, o sa vina insotitorii cu persoanele bolnave la mine sa il puna cu patul in fata primariei”, sustine primarul.
Primarul comunei Cristolt, Ioan Cheseli, a propus ca guvernantii „sa vina mai aproape de cetateni”, trimitand angajatii Finantelor pe teren pentru a colecta impozitul pe activitatile agricole.
Prefectul a fost de acord ca semnarea protocolului nu este obligatorie. „Exista o Ordonanta de Urgenta care va deveni lege. Daca doriti sa faceti presiuni pentru introducerea unor modificari, vorbiti cu parlamentarii”, le-a transmis prefectul. Cornel Maghiar, adjunctul Administratiei Finantelor Publice Salaj, a mentionat ca primarii care incheie protocoalele de colaborare cu administratia fiscala vor primi cate o lista cu agricultorii care inregistreaza obligatii fiscale, care sunt in numar de 10 pana la maxim 25 in fiecare comuna, iar cuantumul nu este foarte mare. Totodata, primarii nu vor fi obligati sa ii execute silit pe contribuabilii care nu-si achita datoriile la stat, sarcina revenind ANAF-ului, a explicat Maghiar.
Impozit de 16 la suta pe tot ce produc taranii
Guvernul a extins baza de impozitare in agricultura la persoanele fizice, odata cu modificarea Codului Fiscal. Pentru veniturile din activitati agricole se va plati o cota unica de 16 la suta din norma de venit stabilita prin lege. Actul normativ care a fost publicat in Monitorul Oficial precizeaza si limitele neimpozabile, in functie de suprafetele agricole sau numarul de animale. In ceea ce priveste cerealele, limita neimpozabila este pentru o suprafata de pana la doua hectare. Pentru ce depaseste doua hectare, norma de venit este de 449 lei pe hectar. La plante oleaginoase, limita neimpozabila este tot de doua hectare, iar pentru ce depaseste aceasta suprafata norma de venit este de 458 lei la hectar. La legume de camp, limita neimpozabila este de 0,5 hectare, iar pentru ce depaseste aceasta suprafata norma de venit este de 4.001 lei la hectar. Pentru bovine, limita neimpozabila este de doua capete, iar pentru ce depaseste acest numar se aplica norma de venit de 453 lei pe cap de animal. La pasari nu se percepe impozit daca ai pana la 100 de capete, norma de venit fiind de 3 lei pe exemplar pentru un numar intre 100 si 500 de capete si de 2 lei pe exemplar daca se depasesc 500 de capete.