Deblocările de posturi de medici şi asistenţi din sistemul medical operate de ministrul sănătăţii, Cseke Attila, nu schimbă cu nimic situaţia, numărul de posturi aprobat fiind nesemnificativ. Concret, s-au aprobat 10 posturi de medici pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, necesarul fiind de 50 de persoane.
Situaţia este critică mai ales in privinţa numărului asistenţilor care pot fi angajaţi. Din cele 17 posturi aprobate de minister la nivel de judeţ, patru sunt pentru asistenţi medicali din spitale.
Pentru angajarea la Serviciul Judeţean de Ambulanţă s-au deblocat de către minister trei posturi, două de medici şi unul de asistent. Numai că şi in acest sector, deficitul de personal este de 113 cadre. Numărul de posturi pentru medici pe ambulanţă necesar funcţionării optime se ridică la 22. Directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Sălaj, dr. Ioan Cordea, a spus că „pe langă problemele legate de lipsa de personal, in caz că angajezi pe cineva, se pune in discuţie dacă sunt bani de salarii. Noile posturi sunt aprobate, dar pentru a fi salarizate trebuie să fie prevăzute şi in bugetul serviciului. Banii pentru salariile noastre vin prin Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate care ne decontează serviciile”.
Lipsei banilor pentru salariile medicilor şi asistenţilor semnalată de Cordea şi lipsei de personal prezentată prin cifre li se mai adaugă plecările din sistem. Numai de la inceputul lunii septembrie, la Direcţia de Sănătate Publică au fost depuse 13 cereri pentru obţinerea certificatului de conformitate. Acest act este necesar unui cadru medical pentru a-i fi recunoscută şi pentru a-şi practica meseria peste graniţă. Cauza plecărilor din sistem este evident una de ordin financiar, un cadru medical caştigand peste hotare intre 1500 şi 3000 de euro. Liderul Sanitas Sălaj, Chelement Hodiş spune că „deşi ar trebui să-mi pară rău că pleacă, ţinand cont că afară totuşi practică ce au invăţat nu pot să nu mă bucur pentru ei”. „Deblocarea nu rezolvă nici pe departe ceva din problemele sistemului medical de la noi”.
In tabelul de deblocări de posturi din sănătate la nivel naţional au fost prevăzute şi 32 de posturi pentru şoferi pe ambulanţă, Sălajul neprimind nici un post de şofer ambulanţier. Şeful Serviciului de Ambulanţă a precizat că „Sălajul nu ar fi primit oricum nimic pentru că s-au făcut mai multe studii in care s-a evidenţiat necesarul de ambulanţe raportat la numărul populaţiei”. „Judeţul nostru s-a incadrat in acest necesar şi de aceea nu ni s-a dat niciun post de şofer pe ambulanţă”.