Directoarea liceului din Sig spune ca de vina este conditia „intelectuala scazuta” a elevilor.
Elevi care, de altfel, sunt olimpici la meserii

Pentru doua licee din Salaj, rezultatele la bacalaureat au fost nefaste. Nici un candidat nu a obtinut nota de trecere la examenul din acest an. Este vorba de Liceul Tehnologic Nr. 1 din Sig si Liceul Tehnologic Nr. 1 din Surduc. Situatia este aproape similara si la Liceul Tehnologic Nr. 1 din Nusfalau. Aici, doar doi absolventi au reusit „performanta” de a obtine medie de trecere la testul maturitatii. Totusi, la limita. Unul dintre ei a obtinut nota finala 6, iar celalalt 6,5.
Istoria se repeta pentru liceul din Sig. Absolventii de liceu de anul trecut care au urmat cursurile aici au avut toti media sub 6 la examenul de bacalaureat. Ceea ce in-seamna ca nu au promovat. Anul acesta, la fel. Nici unul. Rodica Borlea, directorul Liceului Tehnologic Nr.1 din Sag, ne-a declarat ieri ca „la acest liceu raman copiii cu o posibilitate intelectuala scazuta; toti absolventii de gimnaziu cu rezultate bune la Evaluarea Nationala optand pentru liceele din Zalau sau Simleu Silvaniei”. „Multi dintre ei sunt la cele mai bine cotate licee din judet, precum Colegiul National „Silvania” din Zalau, Liceul Teoretic „Gheorghe Sincai” din Zalau sau Colegiul National „Simion Barnutiu” din Simleu Silvaniei”, ne spune Borlea. Aceasta ar fi una dintre explicatiile pentru care aproape an de an rezultatele absolventilor la testul maturitatii sunt sub nivelul mi-nim de promovare. Rodica Borlea spune ca 99 la suta din absolventii de gimnaziu din Sig, Valcau sau Banisor, care nu promoveaza examenul de Evaluare Nationala, urmeaza studiile mai departe la acest liceu. Ba mai vin si elevi de etnie slovaca, de la Seran, judetul Bihor.

Premiati pe meserii, picati la bacalaureat
Chiar daca posibilitatile intelectuale ale acestor elevi sunt scazute – cum spune Borlea – si disciplinele teoretice nu sunt punctul lor forte, directorul liceului sustine ca sunt elevi exemplari la meserii. Aici, nici unul nu da gres. Din generatia de anul trecut, trei elevi au participat la faza judeteana a olim-piadei de meserii, sectiunea „Prelucrarea Lemnului”, obtinand premii importante. Unul dintre ei a trecut mai departe la etapa nationala. Nici unul dintre ei nu a promovat examenul de bacalaureat, insa s-au remarcat prin ceea ce stiu sa faca. „Ne dorim o scoala profesionala, unde elevii sa invete meserie”, spune directorul liceului. In opinia Rodicai Borlea, „ar fi foarte bine ca toti elevii care au medii sub 5 la Evaluarea Nationala sa nu aiba posibilitatea sa mearga la liceu, ci sa invete meserii”.

„Era de senzatie daca luau bac-ul doi sau trei elevi de aici”
Explicatie similara cu pri-vire la cazul de fata ne-a dat si Petru Bonte, fostul director al Liceului Tehnologic Nr.1 din Sig, care crede ca „era de senzatie daca luau bac-ul doi sau trei elevi de aici”. „Toti sunt de nota 10 la meserii”, subliniaza Bonte. Acesta spune ca, de la bun inceput, programa scolara nu a fost gandita pentru liceu. De altfel, pana in 2009, actualul liceu tehnologic din Sig a fost scoala profesio-nala. Reprezentantii liceului din Sig opteaza pentru a se reveni la sistemul de invatamant profesional.
Primarul din Sig, Florian Bonte, in calitate de parinte si locuitor al comunei, a insistat ca aici sa fie o scoala profesionala, dar cei in masura sa hotarasca nu i-au luat insistentele in seama. „Mai marii invatamantului trebuie sa mai schimbe ceva. Copiii nu sunt de condamnat. Ei au invatat cat au putut”, ne-a declarat Bonte.

Inspectorul general Gheorghe Bancea promite invatamant profesional
Seful invatamantului salajean, Gheorghe Bancea, ne-a declarat ieri ca, „treptat, planul de invatamant al acestor licee se va axa din nou pe clase profesionale”. Desi anul trecut s-a avut in vedere desfiintarea liceelor cu promovabilitate zero la exame-nul de bacalaureat, „deocamdata nu se pune problema de asa ceva”, dupa cum preciza Gheorghe Bancea. „Chiar daca nu au promovat examenul de bacalaureat, elevii obtin niste certificate de calificare, cu care se pot integra pe piata muncii”, a incheiat inspectorul scolar general, Gheorge Bancea. Trist este totusi ca acesti elevi ies de pe bancile scolii fara cunostinte minime de cultura generala.

Le-au creat iluzii elevilor
Prin 2007 a inceput constructia unui campus scolar aici, la liceul din Sig, care prevedea, printre altele, sali de clasa, ateliere, un internat cu camere dotate cu cate patru paturi si grup sa-nitar la fiecare camera, garsoniere pentru profesori si sala de sport. Elevii urmau sa au aiba la dispozitie si o cantina unde sa serveasca masa, cu o capacitate de 200 de persoane. Constructiile au durat in jur de trei ani si jumatate. Unii dintre pereti au fost ridicati pana la acoperis, altii pana la jumatate, altii au ajuns la cota zero. Investitiile pentru aceste ziduri s-au ridicat la 17 miliarde de lei vechi. In 2011, lucrarile au fost abandonate. In timp, unii pereti s-au prabusit. Oricum, la ce le-ar fi fost de folos elevilor toate facilitatile campusului, daca nu sunt pregatiti macar cat sa treaca testul maturitatii?