De cateva zile, Monumentul eroilor revolutiei din 1989 care era amplasat la intrarea in parcul central al Zalaului a disparut pur si simplu din peisaj. De 21 de ani lumea se obisnuise cu el. Asa cum era. In locul monumentului va fi o piateta, construita cu fonduri europene. Unde va fi amplasat monumentul, inca nu se stie.

La inceput a fost o troita
Cu toate ca in Zalau nu s-au ri-dicat baricade in decembrie @89, nu s-au tras focuri si nu a fost nimeni ranit, revolutionarii de atunci s-au gandit sa inalte o troita in memoria celor cinci salajeni care au cazut in alte localitati ale tarii in decembrie 1989. Asta in 1990. Doi ani mai tarziu, Asociatia 21 Decembrie 1989 a revolutionarilor din Salaj a ridicat un monument din beton, placat cu marmura adusa de la Simeria. Lucrarile au fost executate de mesteri de la „Armatura” si de la Intreprinderea de Constructii Montaj, ambele din Zalau. Constructia a fost sfintita de un sobor de preoti. An de an, la data de 22 Decembrie si de Zua Eroilor aici se oficiau slujbe religioase si se depunea coroane de flori. Pentru multi locuitori ai urbei de sub Meses, terenul de la intrarea in parc era cunoscut sub numele „la troita”.

Monumentul a fost construit fara autorizatie
Mircea Bardasu, vicepresedintele Asociatiei 21 Decembrie a re-volutionarilor din Salaj, a venit la redactia ziarulu nostru sa sesizeze faptul ca Monumentul eroilor revolutiei de la 1989 a disparut. Bardasu afirma ca monumentul a fost construit cu avizul Ministerului Culturii din acea vreme si cu aprobarea Comisiei Monumentelor. „Exista cerificat de urbanism de la Primaria municipiului, insa autorizatie de constructie nu exista, pentru ca nu se cerea in acea vreme”, sustine vicepresedintele revolutionarilor salajeni. „Totusi, monumentul dainuieste in acel loc de 21 de ani, de ce nu ne-a amendat nimeni in acest timp pentru constructie fara autorizatie?”, se intreaba Bardasu. El mai sustine ca acel monument nu putea fi mutat fara aprobarea Ministerului Culturii si a Comisiei Monumentelor. Din cate spune Bardasu, exista un protocol intre conducerea Asociatiei revolutonarilor salajeni si Primaria municipiului Zalau, referitor la reamplasarea monumentului, dar n-a fost respectat de primarie.

„E un simbol al revolutiei si il respectam”
Secretarul Primariei din Zalau, Stelian Potrovita, cel care a dus tratative cu reprezentantii revolulutionarilor referitor la amplasarea monumentului declara pentru „Graiul Salajului” ca in locul unde a fost amplasat monumentul se fac lucrari de sistematizare a urbei cu fonduri europene. „Monumentul este facut fara autorizatie si nu este trecut in nici o evidenta a monumentelor culturale. „Desigur nu o sa-l daramam, iar dupa consultari cu specialistii, cu arhitectii din munici-piu o sa stabilim unde va fi amplasat monumentul. E un simbol ar revolutiei si il respectam”, a inche-iat Potrovita. Am contactat-o pe Doina Cocis, directorul Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Salaj, rugand-o sa precizeze daca Monumentul eroilor revolutiei de la 1989 este luat in evidentele directiei pe care o conduce. Cocis a precizat scurt: „Nu este in evidentele noastre si nu face obiectul muncii noastre”.

In Salaj sunt 17 certificate de revolutionar
In Zalau traiesc trei revolutionari „mari si lati” cu certificate de revolu-tionar: Teodor Manaila, Mircea Bardasu si Florin Horvat. Pana acum trei ani, toti luau indemnizatii grase de la stat pentru ca in 22 decembrie se aflau in balconul actualei Prefecturi. Cum spuneam, cinci salajeni au murit la revolutie in alte localitati, patru au fost raniti tot in alte localitati, iar cinci au avut merite deosebite.la revolutie. Deci, Salajul are 17 revolutionari cu certificate.