Desi Legea pajistilor a fost promulgata de presedintele Basescu in decembrie anul trecut, crescatorii de animale vor beneficia de prevederile ei doar la anu’.
O data cu promulgarea de catre presedintele Basescu a Legii nr.214 – Legea pajistilor, crescatorii de animale din intreaga tara credeau ca li s-a luat o piatra de pe inima. Bucuria le-a fost de scurta durata pentru ca legea promulgata in luna decembrie anul trecut a ramas fara norme metodologice pana in ziua de azi. La aproape trei luni de la intrarea in vigoare a Legii nr.214/2011 pentru organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor, noua conducere a Ministerului Agriculturii cere amanarea aplicarii acesteia pentru ca nu i se pot elabora Normele Metodologice. Cu toate acestea primariile au fost instiintate ca incepand cu 1 februarie 2012, pajistile comunale sa fie concesionate asociatiilor crescatorilor de animale pe o perioada de cel putin 10 ani. Numai ca Consiliile locale nu s-au grabit sa transpuna in realitate „pretioasele indicatii” venite de sus tocmai pentru faptul ca lipseau normele metodologice.
Legea pajistilor ar putea diminua gradul de absorbtie a fondurilor europene
Ministerul Agriculturii sustine ca „legea cuprinde prevederi neuniforme care au condus la imposibilitatea implementarii acestora in termenul pravazut, fapt pentru care nu pot fi elaborate Normele Metodologice pentru aplicarea prevederilor prezentei legi, in termen de 90 de zile de la intrarea in vigoare a legii”. Potrivit Legii 214/2011 se pot concesiona doar serviciile de utilitate publica avand ca obiect utilizarea pajistilor in scopul pasunatului si cresterii animalelor. Pe de alta parte actul normativ prevede obligativitatea ca pajistile sa fie concesionate organizatiilor si asociatiilor locale ale crescatorilor de animale, legal constituite, de pe raza unitatilor aministrativ teritoriale. „In aceste conditii Consiliile Locale care au solicitat plati directe pentru suprafetele de pajisti prin intermediul APIA vu vor mai fi eligibile pentru plati directe in anul 2012. Trebuie mentionat ca exista si situatii in care unele Consilii Locale au solicitat si plati de agomediu sau plati pentru zone defavorizate si in aceste cazuri APIA va fi nevoita sa-si recupereze platile din anii anteriori ca plati necuvenite datorita intreruperii angajamentelor asumate. In consecinta, gradul de absorbtie a fondurilor europene se diminueaza”, se mai arata in proiect. Prin urmare Ministerul Agriculturii cere ca Legea nr. 214/2011 pentru organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr.819 din 21 noiembrie 2011 sa se aplice incepand cu data de 1 ianuarie 2013.