Sute de elevi de liceu care fac naveta vor primi bani pentru abonamentele achitate in luna octombrie. Pentru lunile inca restante nu se stie cand vor fi alocati banii.
Liceenii navetisti isi vor putea ridica in aceste zile de la secretariatele unitatilor de invatamant banii aferenti abonamentelor pentru transportul din luna octombrie, dupa ce Ministerul Educatiei a alocat sumele de bani necesare decontarii transportului elevilor. In prezent, Ministerul are restante la decontarea transportului elevilor de liceu pentru lunile noiembrie, decembrie si ianuarie ale anului scolar 2011-2012, in conditiile in care in aceste zile trebuiau decontate abonamentele aferente lunii februarie. Totusi, parintii spun ca, de aceasta data, banii vin mai repede daca se ia in calcul faptul ca abia in luna decembrie a anului 2011 Ministerul a decontat abonamentele pentru lunile martie, aprilie, mai si iunie din anul scolar 2010-2011. In conditiile in care decontarea transportului intarzie atat de mult timp, parintii liceenilor, in marea lor majoritate, sunt nevoiti sa se imprumute cu bani pentru a-si trimite odraslele la scoala si asta pentru ca un abonament lunar ajunge la 200 de lei pentru o distanta de aproximativ 20 de kilometri. Mai mult, majoritatea elevilor provin din zonele rurale unde veniturile familiei, in majoritatea cazurilor, lipsesc cu desavarsire sau sunt foarte mici. Inspectorul general adjunct din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean, Stefan Szabo, a declarat pentru Graiul Salajului ca transportul elevilor de liceu este singurul stimulent acordat elevilor in care s-a intarziat cu alocarea fondurilor, insa in aceste zile procentul de decontare al transportului din luna octombrie se apropie de 100 la suta. „La ultima verificare efectuata saptamana trecuta, procentul de decontare al abonamentelor era de 62 la suta. Probabil ca acum se apropie de suta la suta. Pentru luna septembrie, abonamentele s-au decontat, nu avem restante”, a precizat inspectorul Szabo.
„Decat deloc, e bine si asa”
Parintii liceenilor in cauza primesc cu bucurie vestea ca le intra ceva bani cu ajutorul carora isi achita o parte a datoriilor, in unele cazuri, sau o sa-i foloseasca pentru achitarea abonamentului pentru transport din luna martie. „Decat sa nu ne dea bani deloc, e bine si asa. Macar ne mai scapam de datorii pentru ca, trebuie sa recunosc, eu m-am imprumutat cu bani luna de luna ca sa ii pot plati transportul. Ce sa fac? Sa nu-l trimit la scoala? Este clasa a XII-a si invata bine, insa salariul meu de 500 de lei nu este suficient sa tin o familie. Pe langa transport mai trebuie mancare, haine si apoi cheltuielile casei si rechizite”, spune F. M. din zona Jiboului, al carei copil frecventeaza invatamantul liceal la Jibou. In aceeasi situatie se regasesc sute de parinti din toate zonele judetului, mai ales in aceasta perioada in care nu sunt surse de venit nici din agricultura. „Acum e mai rau cu banii. Au fost sarbatorile, perioada in care toata lumea trebuie sa cheltuie bani, nu este de munca nici cu ziua, ce mai prindem de munca la taiat de lemne, dar nici aici nu se castiga prea mult. Copiii nu-i pot tine acasa pentru ca vreau sa nu ajunga in situatia mea”, spune Florin C. din zona Simleului, al carui copil este elev in clasa a X-a.