Un laborator multifuncțional, în valoare de 400.000 lei, a fost inaugurat la Colegiul Tehnic “Alesandru Papiu Ilarian” Zalău.
Investiția, finanțată de TenarisSilcotub, creează un mediu de învățare cu accent pe competențe digitale și tehnice. Laboratorul multifuncțional, cu tehnologie de ultimă generație, permite predarea materiilor tehnice prin simulare virtuală și învățarea noțiunilor de mecanică și electrică în condiții de siguranță. Platforma IT, oferită de acest laborator nou, facilitează predarea interactivă, potrivită noilor generații.
„Continuăm demersurile începute de peste un deceniu de a investi în educația tehnică și dezvoltarea competențelor practice, acestea fiind parte a strategiei noastre pe termen lung de implicare în comunitate. Ne bucurăm că putem susține elevii care studiază la Colegiul Tehnic API în a-și construi competențe pentru viitoarele lor profesii. Este necesară implicarea noastră, a tuturor, pentru a dezvolta comunitatea locala”, a declarat Mihaela Popescu, președintele multinaționalei, prezentă la inaugurarea laboratorului de la API.
Laboratorul implică un proces de învățare și dezvoltare profesională și pentru cadrele didactice, care privesc investiția ca pe o nouă provocare și sunt deschiși să o utilizeze cât mai mult, alături de elevi.
„Cu sprijinul TenarisSilcotub, colegiul nostru este și mai bine pregătit să ofere condiții optime și eficiente de învățare elevilor care ne trec pragul și urmează profilul tehnic. Dotarea acestui laborator a fost o muncă de echipă și ne-am bucurat să fim parte din acest proces încă de la început. Alături de reprezentanții companiei, au fost implicați profesorii în întregul demers, de la alegerea funizorilor, a echipamentului, la configurarea sălii și la partea de training și utilizare. Astfel, susținerea companiei are efecte pozitive și în rândul cadrelor didactice și în modul în care materia este, de acum, predată”, a precizat Alina Cozac, director al Colegiului Tehnic “Alesandru Papiu Ilarian”.
Laboratorul deservește clasele tehnice cu specializările de tehnician în automatizări industriale, mecanică, instalații electrice și prelucrări pe mașini cu comandă numerică.
„Pot să spun că materia devine mai plăcută și este mai ușor să înveți. Simt asta, acum că am făcut trecerea de la predarea cu manual și tablă la educația într-un laborator modern, bine echipat. Și eu și colegii mei venim cu mai mult drag la ore”, spune Ștefan, elev în clasa a XII-a la specializarea automatizări care a avut ocazia să testeze noul laborator.
Proiectul continuă angajamentul companiei de a sprijini educația tehnică, inițiat în 2012. În ultimul deceniu investițiile multinaționalei în învățământul tehnic din Zalău și Călărași s-au concretizat în 7 laboratoare și ateliere pentru specializări tehnice, valoarea proiectelor implementate depășind 4,2 milioane de lei.