Să nu faci lucru de mantuială
Cornel Lung se ghidează după principiul că „decat să faci un lucru de mantuială mai bine renunţă” Aşa se explică faptul că podul peste Valea Santămăriei care face legătura către hotarul Sanmihaiului, după ce a fost ani la rand spulberat de apele involburate acum are o stabilitate de necontestat. Spun asta pentru că nici o viitură nu a reuşit să-l clintească din loc. Podul a fost construit cu fonduri obţinute prin Ordonanţa de Guvern nr.7 şi a costat 4,5 miliarde de lei vechi. In centrul satului Bercea un alt pod a fost realizat tot cu fonduri din sursa antemenţionată, după ce ani la rand oamenii şi carele erau nevoiţi să treacă prin apă. Investiţia se ridică la 5 miliarde de lei vechi. Nici sănătatea localnicilor nu a fost neglijată de primar. Cu bani din bugetul local a fost reabilitat din temelie dispensarul uman. Şarpantă, tencuieli interioare şi exterioare, inlocuirea tamplăriei clasice cu termopane, introducerea apei şi a incălzirii centrale, recompartimentarea spaţiului etc. Şi Scoala gimnazială din centrul de comună a fost reabilitată tot cu bani din bugetul local. Dacă mai amintim şi pietruirea uliţelor din cele trei aşezări (Bercea, Sanmihai, Santămărie) modernizarea iluminatului public, achiziţionarea unui spaţiu pentru noul sediu al primăriei, ne putem face cat de cat o imagine despre cel ce păstoreşte comunitatea de aproape două decenii.
Un primar de cinci stele

Să conduci destinele unei comune de aproape 20 de ani, să caştigi cinci legislaturi la rand fotoliul de prim edil, să incerci să laşi ceva in urma ta nu-i o treabă uşoară şi nici da indemana oricui. Primarul comunei Sanmihaiu Almaşului, Cornel Lung se incadrează in astfel de „baremuri”. Se află printre cei cinci primari ai Sălajului, primari de cinci stele. Nu are o explicaţie clară pentru ce alegătorii i-au acordat increderea de cinci ori. Ştie doar că s-a zbătut, a trudit, a făcut tot ce e normal pentru binele comunităţii, pentru a nu pierde increderea celor ce i-au acordat votul. Nu se laudă că a răsturnat lumea cu josu-n sus, dar nici nu şi-a dorit să trecă precum umbra pe apă prin hăţişurile cotidiene. A ascultat păsurile oamenilor, le-a intins o mană de ajutor, a fost receptiv la propunerile semenilor, a „sărit in foc” atunci cand interesele comunităţii o cereau. Aşa se explică şi faptul că de douăzeci de ani şi-a luat o singură dată concediu de odihnă.
Dispar şi măgarii
Ca mai peste tot in judeţ şi in Sanmihaiu Almaşului terenurile parloagă au inceput să se diminueze ca suprafaţă.. Primarul Lung afirmă că terenurile se lucrează mai mult ca in anii anteriori pentru că preţul produselor agricole a crescut, apoi mai este şi teama de amendă. Trist este că a scăzut alarmant numărul cornutelor mari, la nivel de comună dacă mai există vreo 70 de capete. In schimb după o perioadă de cădere, numărul ovinelor a inceput să crească. Măgarii care odată erau mai in fiecare gospodărie sunt şi ei pe cale de dispariţie. Cornel Lung spune că primeşte solicitări de la diferite persoane din ţară, de a la trimte cateva sute de grame de lapte de măgăriţă care este un leac ideal pentru tusea măgărească. Din păcate nu poate indeplini rugăminţile solicitanţilor pentru că in sat nu mai există decat două-trei exemplare de femele de măgar. Pe zi ce trece se pustiesc tot mai multe case. Bătranii mor, iar copii lor nu se mai intorc in Sinmihai. O socoteală a primarului arată că pe o distanţă de 250 de metri paralel cu şoseaua din 11 case cinci sunt părăsite.
De mană cu ziua de maine
Actualul primar de Sanmihai nu s-a hotărat incă in privinţa depunerii candidaturii de prim edil la alegerile din 2012. Ar fi bucuros ca proiectele pe care le-a depus la diferite foruri să prindă conturul realităţii. Proiectul integrat depus pe Măsura 322 are ca obiective construirea unei săli de sport, un after school, reabilitarea căminului cultural din centrul de comună şi asfaltarea ulţelor din cele trei sate. Proiectul a devenit eligibil obţinannd 64 de puncte. Valoarea sa se ridică la 2,5 miliarde de euro. Se aşteaptă finanţarea. In aceste zile se va desfăşura licitaţia pentru lucrările de restaurare a bisericii de lemn din Sanmihai (monument istoric) construită in anul 1778. Banii provin de la Ministerul Culturii, valoarea investiţiei ridicandu-se la 114.072 euro. Printre proiectele de amploare se numără şi cel depus la Ministerul Mediului şi Pădurilor avand ca obiectiv aducţiunea de apă in toate cele trei sate ale comunei şi bineinţeles realizare sistemului de canalizare.
Profitul, direct proporţional cu truda
Ghiţă Emberg a prins dragostea de căpşuni lucrand pe tarlale din Austria. S-a intors in Sanmihaiu Almaşului şi a pus in practică ceea ce a invăţat acolo. A inceput timid, cu cateva ari de cultură de căpşuni, acum trei ani. Soiurile de bună calitate ce-i drept au fost aduse din Austria. La ora actuală cultura de căpşuni a familiei Emberg se intinde pe mai bine de un hectar şi jumătate. In 19 solarii sunt culturi protejate, restul sunt culturi in camp. In urmă cu două săptămani a inceput recoltarea. „Piaţă există, afirmă Emberg, pentru că nu folosim nici un fel de ingrăşămant chimic”. Căpşunii de Sanmihai au trecere bună pe pieţele din Cluj sau Zalău, dar mari cantităţi sunt comercializate direct de acasă, tocmai pentru faptul că fructele nu sunt imbacsite cu chimicale. Cat despre profit, patronul căpşunilor din Sanmihai afirmă că acesta este direct proporţional cu truda pe care o depune. Este la curent cu noutăţile din domeniu ş măcar o dată pe an se deplasează in Austria pentru a mai prinde cate un fragment de experienţă din tehnica cultivării căpşunilor.
Bogăţie şi frumuseţe
Situat in Depresiunea Almaş – Agrij, in bazinul hidrografic al Văii Almaşului, teritoriul adminstrativ al comunei Sanmihaiu Almaşului se intinde pe o suprafaţă de 64,82 kilometri patraţi. Comuna este alcătuită din trei sate: Sanmihaiu Almaşului -sat reşedinţă de comună, Bercea şi Santămărie. Localitatea Sanmihaiu Almaşului a fost menţionată pentru prima dată in 1546. la ultimul recensămant populaţia comunei număra 1806 locuitori, din care 78,34 la sută romani, 21,2 la sută ţigani, restul alte naţionalităţi. Bogăţia fondului turistic natural şi antropic al comunei, frumuseţea peisajelor, ospitalitatea locuitorilor fac din comuna Sanmihaiu Almaşului un areal extrem de atractiv.