Apa in peste 1200 de gospodarii
In patru dintre asezarile comunei (Galaseni, Petrindu, Cuzaplac, Tamasa) s-a realizat aductiunea de apa. Este un proiect grandios, finantat de catre Banca Mondiala, care a presupus construirea a doua bazine de 250 de metri cubi fiecare, captarea a patru izvoare, realizarea a doua statii de filtrare si tratare a apei cu raze ultraviolete, dar mai ales montarea conductelor pe o lungime de 17,8 kilometri. valoarea totala a investitiei se apropie de 24 de miliarde de lei vechi. Numai ca 20 la suta din fonduri au fost asigurate de de Primaria din Allten – Olanda, in baza unui parteneriat public dintre Primaria din Cuzaplac si cea din Allten. Peste 1200 de gospodarii beneficiaza de apa potabila in curti si in case. Fata de alte primarii din judet care dupa ce au realizat sisteme de alimentare cu apa le-au dat in admnistrare Companiei de Apa Somes Tisa, ca aceasta sa obtina profitul, Mircea Pop a infiintat un serviciu specializat de intretinere a sistemului de alimentare cu apa, creand astfel locuri de munca, dar obtinand si bene-ficiu. E de-a dreptul ridicol sa ai la indemana o posibilitate de a obtine bani la bugetul local si sa dai cu piciorul in ea.
Drumuri ca-n palma
Com comuna Cuzaplac se intinde pe o suprafata de peste 100 de kilometri patrati, drumurile care o strabat se desfasoara ca o plasa; drumuri comunale, drumuri judetene, drumuri de interes local, drumuri de hotar,etc printr-un proiect depus prin Programul SAPARD, primaria a obtinut fonduri pentru reabilitarea si modernizarea drumurilor de interes local, aici intrand drumurile comunale si ulitele in satele Tamasa, Petrindu, Cuzaplac pe o lungime de 18 kilometri. In contextul de fata reabilitare inseamna aplicarea unui strat dublu bituminos. Valoarea investitiei se ridica la 32 de miliarde de lei vechi. Prin Hotararea de Guvern nr.577 s-au obtinut fonduri pentru asfaltarea drumului comunal intre satele Galaseni si Petrindu pe o lungime de 3,5 kilometri , lucrare care a necesitat 6 miliarde de lei vechi.
Nu-i de-ajuns eligibilitatea, trebuie si finantare
Primarul Mircea Pop declara senin ca nu se confrunta cu probleme mai deosebite, pentru ca in mare a rezolvat ce si-a propus. Totusi o piatra are pe suflet. A depus un proiect pe Masura 322 pentru amenajarea sistemului de canalizare in cele patru sate unde exista aductiune de apa, pentru ca la ora actuala satenii folosesc fosele septice. Proiectul a fost declarat castigator intrunind 64 de puncte. Numai ca deocamdata nu exista surse de finantare “Eu insa mai nadaj-duiesc ca daca nu in anul acesta, cel tarziu la anu@ se vor gasi bani si pentru sistemul nostru de canalizare” se autoincura-jeaza primarul. Tot in clasa proiectelor depuse, dar care n-au inca finantare, cu toate ca au fost declarate castigatoare intra si cel pentru construirea unui camin cultural nou in localitatea Cuzaplac.
Visteria primariei inca rezista
Cu bani din bugetul local au fost construite patru poduri, dpoa peste valea petrindului, unul peste Valea Benii si altul peste Valea Miertei. Tot cu fonduri de la bugetul local a fost realizat un parc in centrul de comuna si s-a modernizat sistemul de iluminat public. Cu bani de la Consiliul Judetean, dar si din propria visterie a primariei a fost modernizat Dispensarul uman. De mentionat ca in incinta acestei unitati de sanatate, pe langa cabinete, sala de asteptare, baie si grup social a fost amenajata si o locuinta pentru medic. Numai ca medicul de familie face naveta la Cluj-Napoca. Si Scoala gimnaziala din cantul de comuna a fost reabilitata de la fundatie pana la acoperis. Si Centrul de copii de la Petrindu pe langa fondurile guvernamentale beneficiaza de sprijin financiar din partea administratiei locale.
Meserii si mesteri care au fost si care mai dainuie
Meserii si mesteri inca mai exista in comuna Cuzaplac. Spun inca pentru ca unii au dus cu ei in groapa tainele mestesugurilor. De pilda rotari nu mai sunt pentru ca roata din lemn a fost inlocuita cu roata cu janta si anvelopa de cauciuc. Fierarii exista in Cuzaplac. Nicolae Nicola de 34 de ani mai potcoveste cai si mai ascute securi, dar slefuieste si fiere de plug, ori sudeaza porti si garduri. Gheorghe Ciuciu din Tamasa, bate si el fierul pe ileu si-l preface in potcoave, in caiele, in scule si unelte de care au nevoie satenii. Existau in comuna si doua mori una la Petrindu si alta la Cuzaplac. Ce de la Pertindu s-a pustiit. La Cuzaplac, ginerele morarului Virgil Bode, trecut in lumea celor drepti, mai macina din cand in cand malai la moara cu pietre pentru ca moara cu site in comuna nu este.
In jiltul de primar de 22 de ani
Nu avea decat 23 de ani cand a ajuns pentru prima data pe jiltul de primar. “A fost a treia zi de Caciun, isi aminteste Mircea Pop, a anului 1989 si totul era tulbure in jur. Primaria din Cuzaplac nu mai avea prim edil si locutorii comunei au optat atunci ca eu sa le conduc destinele. Credeam ca totul va fi “provizorat”. Numai ca “provizoratul” se intinde pe o perioada de aproape 22 de ani. Vreau a zice ca e un record la nivel de judet ca un primar, de altfel este singurul primar din Salaj, sa nu se mai dea jos de pe scaunul de prim-edil din decembrie 1989. Pentru ca l-a vrut lumea. L-a vrut lumea fiindca a avut incredere in el, pentru ca nu si-a dezamagit electoratul si mai ales pentru respectul si seriozitatea cu care i-a rasplatit pe oameni. O dovada este si faptul ca in patru din cele cinci alegeri locale Mircea Pop a castigat din primul tur.Sa conduci destinele unei comune mai bine de 20 de ani, sa vezi ca in urma ta apar lucruri noi, realizari de amploare, inseamna ca la examenul de la scoala vietii ai avut doar note maxime. Cursurile din domeniul administratiei managementului si spiritul de initiativa l-au facut sa reuseasca in activitatea de intocmire si implementare a proiectelor aducatoare de bani pentru comuna, iar pasiunea sa pentru animale i-a dat dreptul sa fie unul dintre cei mai cunoscuti fermieri din judet si totodata presedinte al Asociatiei Crescatorilor de Bovine din Salaj.