Frigul, umiditatea, aglomerarea animalelor in adaposturi, alimentatia saraca in componentii nutritivi necesari au o influenta directa asupra statusului imunitar al organismelor, determinand scaderea rezistentei fata de factorii infectiosi:bacterii, virusuri, paraziti. Exista insa si entitati patologice specifice care evolueaza mai cu seama in perioada de toamna-iarna.

La bovine infectiile respiratorii ale tineretului produse dev germenii de genul Mycoplasma. Acestea evolueaza indeosebi la viteii crescuti in sistem intensiv, dar in unele cazuri pot produce afectiuni respiratorii si la bovinele adulte. Colibaciozele viteilor sunt produse de numeroasele serotipuri de Escherichia coli. infectia clinica evolueaza la vitei in primele 15 zile de viata fiind determinata de: alimentatia vacilor mama in timpul iernii cu furaje sarace in vitamina A, cu furaje acide, alterate influentand astfel si calitatea colostului, precum si conditiile igienice precare din maternitati. Dintre bolile parazitare este de mentionat coccidioza la vitei.

La ovine si caprine apar infectiile respiratorii cu Mycoplasma spp. La unele oi si capre adulte, dar in special la miei si iezi aceste afectiuni acum in perioada de iarna sunt exprimate clinic prin pleurite, pneumonii si bronhopneumonii.

La porcine este foarte frecventa diareea colibacitara neonatala. Aceasta apare la purcei in primele zile de viata cu o evolutie destul de grava. Boala are o incidenta mai marein timpul iernii, fiinde determinata de conditile necorespunzatoare de intretinere si igiena.

La cabaline, Bronhopneumonia infectioasa a manjilor produsa de bacteria Corynebacterium equi afecteaza manjii intre varsta de doua si sase luni. infectia este transmisa prin contact direct. Aparitia bolii este legata de coincidenta gestatiei cu perioada de iarna. In perioada de iarna cabalinele sunt predispuse pneumoniilor si bronhopneumoniilor produse de flora bacteriana de asociatie. Tineretul cabalin poate fi afectat de emplemenul pungilor guturale care reprezinta o complicatie a infectiilor cailor respiratorii superioare cu germenii patogeni, in special cu Streptpcoccus equi. Tratamentul in formele incipiente consta in administrarea medicamentelor cu efect antiinfalmator.

Pasarile sunt afectate de Mycroplasmoza respiratorie aviara a carei aparitie si ecolutie este favorizata de conditiile necorespunzatoare de intretinere si igiena, frig, curenti de aer reci, umiditate, suprapopulare etc.
Fata de toate aceste afec-tiuni b masurile de prevenire constau in asigurarea condi-tiilor corespunzatoare de cres-tere. Ca masuri de combatere se are in vedere suprimarea factorilor favorizanti, corectarea deficientelor de alimentatie, dezinfectii, tratamente profilactice antiinfectioase, respectarea programelor sanitare veterinare de imunizare a animalelor.