Copiii au purtat cu mândrie portul traditional din Pria si au vorbit despre istoria si cultura Salajului

rn

În perioada 16-18 iulie, portile Bucovinei s-au deschis cu emotie si generozitate pentru cele 20 de echipaje de elevi venite din toate colturile tarii pentru a participa la finala Concursului National „România Pitoreasca” (editia a IV-a), din Vicovu de Sus (Suceava).
Potrivit celor afirmate de prof. înv. primar. Anca Taut, „acest proiect inedit a adunat la un loc copii si profesori pasionati de tot ceea ce înseamna istoria, cultura traditionala si frumusetile României.
Proiectul a fost initiat si coordonat de Colegiul National „Eudoxiu Hurmuzachi” Radauti (profesori Puiu Adrian, Lazarescu Luminita si Cristina Anfimov) si Liceul Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus, sub patronajul Ministerului Educatiei Nationale si Inspectoratului scolar Judetean Suceava, fiind un proiect finantat, înscris în Calendarul Activitatilor Educative Nationale 2018”.
Echipajul Salajului, la aceasta editie, a fost format din trei elevi de la scoala Gimnaziala „Mihai Eminescu” Zalau si anume Silaghi Maia (10 ani), samsodan Maria (9 ani) si Taut Mihai (10 ani), pregatiti de prof. înv. primar Taut Anca Veronica si prof. Andreea Purdea.
„Cu toate ca au fost cei mai mici concurenti, copiii au reprezentat cu succes scoala si tara Silvaniei, trecând prin cele doua probe de foc ale concursului. În cadrul primei probe, copiii au realizat un poster despre trei obiective cultural-istorice din cele vizitate într-o excursie-maraton prin cele mai frumoase locuri alei Bucovinei: Biserica de lemn Dragos Voda, Manastirea Putna si Muzeul medieval Putna, Chilia lui Daniil Sihastrul, sezatoarea de la Bilca, atelierul de ceramica neagra de la Marginea, Manastirea Sucevita, orasul Radauti în care au vizitat Templul evreiesc, Manastirea Bogdana, Muzeul Etnografic „Samuil si Eugenia Ionet”, Biserica Catolica si Catedrala Ortodoxa „Pogorârea Duhului Sfânt”, a mai declarat Anca Taut.
Cot la cot cu elevii claselor V-VIII si cu liceenii, cei mai mici elevi salajeni au cules informatii, au facut fotografii si înregistrari pentru a se documenta.
„La a doua proba, copiii au promovat într-un mod exemplar tara Silvaniei, prezentând portul traditional din Pria si vorbind despre istoria si cultura Salajului (Iuliu Maniu si Unirea cea Mare, Castrul roman de la Porolissum), despre obiceiurile si ocupatiile locuitorilor din Salaj (haba de la Iaz, cusaria si tesatoria de la Ciumarna si masurisul de la Pria). Copiii s-au pregatit cu seriozitate, au învatat, au repetat, au râs, s-au plâns de cât de greu le este (au fost cei mai mici concurenti!), au „furat” momente de joaca si au adormit de oboseala în excursia-maraton de documentare , dar au lasat impresii deosebite gazdelor. Au purtat cu cinste portul traditional din Pria si s-au întors acasa cu Premiu special!
Gânduri de final? Felicitari din suflet tuturor! Copiilor, parintilor care i-au sustinut, profesorilor, organizatorilor si gazdelor extraordinare din Bucovina, oameni frumosi dedicati scolii, educatiei, frumosului si dragostei pentru România. Da, România este pitoreasca!”, a mai spus prof. înv. primar, Anca V. Taut.