„Auzit-ati de-un Mihai, Ce sare pe sapte cai De striga Stambulul vai”, este mesajul lansat pe retelele de socializare de Ioan Ionel santa, localnic din Colonia Sighetu Silvaniei, comuna Chiesd, judetul Salaj. Marele domnitor care a reusit unirea celor trei principate, Mihai Viteazul, are un gorun, „Goronul lui Mihai Voda Viteazul”, dupa cum l-au denumit localnicii, într-o poienita a Coloniei Sighetu Silvaniei, judetul Salaj.
rn
Ionel santa afirma ca „acolo unde pâna în anul 1990 a fost un falnic gorun, care în memoria localnicilor a ramas ca si copacul unde Mihai Viteazul a poposit înainte de batalia de la Guruslau din 3 August 1601!
În regimul comunist aveau loc serbari comemorative dedicate marelui Voievod, acum însa este asternuta linistea tacerii si a indiferentei peste acest loc!”, afirma extrem de suparat Ionel santa.
Dupa cum se vede foarte clar si din fotografii, acum tot ce a mai ramas din falnicul gorun este una din cele trei crengi care au apartinut marelui Gorun, „mare si falnic asa dupa cum a fost si cel al carui nume l-a purtat! Indiferenta fata de valorile trecutului, fata de oamenii care s-au luptat, s-au jertfit pe ei însisi, sa ne lase noua celor de azi, o limba, o credinta, o tara, în care sa vietuim, sa fim liberi si demni, sa ne dezvoltam pe toate planurile, fara sa fim slugile nimanui, asta au dorit ei. Se pare ca noi nu am înteles, dar nici nu vrem sa întelegem nici azi! Mihai Viteazul ar trebui sa fie un erou European datorita faptului ca si datorita lui Europa nu a fost transformata în Pasalâc Turcesc, dar… ce pretentii sa am de la confratii europeni, daca ai mei au uitat demult acest aspect!
Apropo, suntem în anul centenar, una dintre unirile de scurta durata, datorita împrejurarilor istorice mondiale, a fost si cea facuta de Mihai Viteazul în 1600, dar…stiu, putin ne mai pasa, din pacate!”, mai precizeaza santa.
Colonia Sighetu Silvaniei este un sat din judetul Salaj, situat în partea de nord-vest a acestuia. Apartine din punct de vedere administrativ de comuna Chiesd. Prima atestare documentara a localitatii provine din anul 1954, când apare pe harta judetului Salaj ca si catun al satului Sighetu Silvaniei.
Conform recensamântului populatiei României din anul 2002, localitatea avea la acea data 69 locuitori, 34 de sex masculin si 35 de sex feminin.
rn
Marele domnitor, Mihai Viteazul, are un monument impresionant la Guruslau
rn
Monumentul de la Guruslau, judetul Salaj, este ridicat pe dealul Guruslaului, la 12 kilometri de municipiul Zalau, la 2 km de drumul european E81, fiind ridicat în cinstea victoriei lui Mihai Vitezul din 3 august 1601, ultima victorie înainte de asasinarea sa, la 9 august 1601, pe Câmpia Turzii, la 3 km sud de Turda, unde voievodul valah l-a învins pe Sigismund Bathory.
Monumentul, inaugurat la 21 octombrie 1976, este o reconstructie, într-o forma mai impozanta, a monumentului înalt de 10 m, ridicat în 1928 pe colina din apropierea localitatii si demolat în 1941 de autoritatile maghiare, care au luat Transilvania de Nord, prin Dictatul de la Viena.
Actualul monument este construit din beton armart si tarvertin si are înaltimea de 26 de metri.
Pe soclul monumentului sunt daltuite în piatra scene din luptele lui Mihai Viteazul, iar deasupra se înalta obeliscul, format din 3 lame paralele, reprezentand cele trei tari române, în exterior spre partea superioara fiind aplicate si stemele respective.
Edificiul, realizat în 1976 de sculptorul Victor Gaga (n 1930 – d. 2003), se afla pe lista monumentelor istorice sub codul LMI:SJ-III-m-B-05155. Iulian Duma