Coaliția de guvernare are mai puțin de un an de când a preluat puterea executivă din România și deja s-a rupt. În două dintre cele trei formațiuni politice pretinse de dreapta, care formează arcul guvernamental, lucrurile au fost dictate în ultimele luni de logica alegerilor interne. În PNL, lupta pentru președinție între Ludovic Orban și Florin Cîțu a șifonat puternic partidul în fața electoratului, însă alegerile au trecut și lucrurile încep să se așeze intern. Urmează clarificările în cadrul USR-Plus, acolo unde încep șicanele și acuzațiile reciproce între cei doi candidați la președinție: Dan Barna și Dacian Cioloș. Mai avem de așteptat puțin până aflăm rezultatul alegerilor interne și abia după aceea vom afla ce se întâmplă în cadrul coaliției de guvernare.

În schimb, UDMR pare cea mai stabilă structură politică aflată în coaliția de guvernare. Chiar dacă și cei de la UDMR au avut recent un congres, acesta a trecut aproape neobservat pe fondul tumultului provocat de alegerile din PNL și a crizei guvernamentale dintre PNL – USR-Plus.

Kelemen Hunor, omul cu scaun la cap din Guvern

Aproape în toate ieșirile publice avute de către cei de la UDMR în contextul actualei crize politico-guvernamentale  aceștia au clamat calmul și întoarcerea la masa negocierilor. Un discurs destul de bun l-a avut Kelemen Hunor, președintele UDMR, la congresul PNL, în care a încercat, pe cifre, să-și facă partenerii de guvernare să înțeleagă că energiile risipite în lupte interne ar avea o destinație mai bună. Cum ar fi rezolvarea problemelor legate de deficitul de populație și creșterea prețurilor la energie în prag de iarnă. Per ansamblu, mesajul liderului UDMR către colegii liberali a fost: bine, v-ați păruit până acum, hai să ne apucăm de treabă că avem o grămadă de probleme.

Recent, Kelemen Hunor a fost prezent și la o emisiune la o televiziune națională, în cadrul căreia i-a urecheat și pe colegii săi din partea USR-Plus.

„Refacerea coaliției este prima opțiune și prima posibilitate și astăzi, zic eu, dar nu se poate discuta până nu-și aleg președintele. Unii din USR PLUS, mai ales din zona PLUS, spuneau «ieșim de la guvernare, ieșim de la guvernare», cei care au vrut să rămână au văzut în bula lor internă că e revoluție și au zis și ei un pic mai tare «ieșim de la guvernare, ieșim de la guvernare». Și când omul trebuie să aleagă între piesa originală și piesa fake, alege originalul. Aici a greșit Dan Barna, el nu trebuia să-l depășească pe colegul Cioloș pe dreapta cu ieșirea de la guvernare. Am trecut de această fază, au ieșit de la guvernare, după ce își aleg președintele formațiunii trebuie să încercăm să refacem coaliția. Cum? Nu știu. Săptămâna viitoare, probabil, dacă reușim să ne așezăm la masă, sau după moțiunea de cenzură, că și asta e o variantă, să încercăm o discuție. Dacă nu, atunci guvern minoritar, dar și pentru guvern minoritar trebuie să găsești o susținere parlamentară. Fără susținere parlamentară nu există o guvernare eficientă pe termen lung. Poți s-o mai duci așa o lună-două-trei. A treia soluție – alegerile anticipate. PSD, în acest moment, nu cred că dorește, la anul nu știm. (…) Suntem într-o situație dificilă, putem depăși această fază, probabil după moțiunea de cenzură, înainte nu prea văd cum. Nici nu poți să-l pui pe partenerul tău într-o situație total fără ieșire, să spui că «doar fără Cîțu, fără Cîțu, fără Cîțu». Nu merge această variantă, fiindcă nici PNL nu are de ales. Nu are cum să spună că «acum l-am ales pe Florin Cîțu dar nu va fi el premierul, punem pe altcineva premier că așa dorește USR PLUS». Totuși, aici trebuie să mai lași și din orgolii și din supărări personale și să te uiți ce urmează și care e așteptarea oamenilor fiindcă cei care se gândesc doar la 2024 și fac toate mișcările doar din perspectiva alegerilor din 2024 spunând că «dacă stăm în opoziție vom crește», s-ar putea să nu se potrivească socoteala de acasă când ajung la târg”, a spus vicepremierul Hunor Kelemen la Digi24.

Lucian Bode, desemnat să negocieze o majoritate în Parlament

Recent ales prim-vicepreședinte pe strategii politice, deputatul sălăjean Lucian Bode a și primit prima sarcină destul de grea –  să negocieze susținerea guvernului în Parlament. Guvernul actual Cîțu, cu miniștri USR-Plus demisionați în bloc, este amenințat de două moțiuni de cenzură care ar putea duce la căderea sa. Prima este cea depusă chiar de partenerii de guvernare USR-Plus, în alianță cu AUR, iar a doua este cea depusă de PSD. Pe liberali, care momentan au doar sprijinul UDMR și al grupului minorităților naționale, îi așteaptă vremuri grele în Parlament. La fel și pe Lucian Bode care se află la primul test politic major –  va putea să negocieze susținerea guvernului din care face parte, ca ministru de Interne? Pare o situație imposibilă, la prima vedere.

Dacă analizăm însă lucrurile mai în profunzime, probabil că guvernul Cîțu nu va cădea, pentru că niciun alt partid parlamentar nu ar vrea să ajungă la guvernare pe cifrele actuale ale realității românești –  creșterea numărului de îmbolnăviri Covid într-un mod mai accelerat chiar și decât cele mai negre previziuni, majorarea prețurilor și mai ales a prețului energiei în prag de iarnă. Așa că presupunem că cele două moțiuni de cenzură nu vor trece, fiecare parte semnatară ținând să voteze propria moțiune și nu a celorlalți. Însă, vor continua să facă balet cu declarații cu țintă clară propriul electorat, ca să satisfacă cel puțin la acest nivel setea de sânge a nucleului dur de susținători.