Politistii de la circulatie stau cu ochii pe masinile inregistrate pe comune ca autoutilitare folosite in agricultura, dar care circula mai mult pe asfalt. Stiu ca unele dintre ele nu au nimic in comun cu activitatea agricola, dar nu au ce sa faca. Au fost inregistrate „pe barba” prima-rilor, iar acum circula pe strazi la fel ca cele inmatriculate. Desi teoretic intre o masina inmatriculata si una inregistrata sunt o multime de diferente, practic singura diferenta e faptul ca cea din urma nu poate iesi din tara. In rest, circula la fel si le vedem adesea prin oras, pe bulevard, desi sunt destinate pentru muncii, la camp. Problema a fost ridicata de seful Politiei Rutiere, comisar sef Vasile Sabau, la sedinta de bilant a politistilor, unde a solicitat implicarea prefectului in rezolvarea problemei. „Avem cateva comune unde au fost inregistrate astfel de autove-hicule, desi cred ca nu ar fi trebuit inregistrate acolo. Avand in vedere ca sediul materiei este la dumneavoastra va rog sa ne sprijiniti si sa luam masuri la nivel de judet”, a declarat comisarul sef. Numeroase masini „utilaje agricole” circula pe drumurile publice, judetene, nationale sau europene, fara sa mearga sau sa vina de la camp. Pentru astfel de autovehicule exista cadru legislativ, dar unul suficient de vag incat sa favorizeze uneori micile intelegeri cu primarii. Ordinul de ministru numarul 1501 din 2006 prevede ca se inregistreaza de catre consiliile locale numai mopedele, trac-toarele care nu se supun inmatri-cularii, masinile si utilajele autopropulsate utilizate in lucrari de constructii, agricole, forestiere, care pastreaza caracteristicile de baza ale unui tractor precum si masinile si utilajele autopropulsate utilizate in lucrari de constructii, agricole, forestiere, care nu pastreaza caracteristicile de baza ale unui tractor, si vehiculele cu tractiune animala. Inregistrarea acestora se face de consiliile locale pe a caror raza teritoriala isi au domiciliul, resedinta ori sediul proprietarii vehiculelor respective.
Primarul din Pericei spune ca are inregistrate pe comuna, pe langa mopede, remorci si tractoare, 14 autovehicule folosite in scop agricol: noua Aro, trei IMS-uri si doua Pajero. Boncidai Csaba spune ca este total impotriva folosirii acestor autovehicule in alt scop decat cel declarat la inregistrare, motiv pentru care detinatorilor de astfel de masini din Pericei li s-au stabilit foarte clar si traseele pe care au voie sa circule. In caz ca detinatorii nu le respecta, primarul spune ca nu prea are ce sa le faca pentru ca ordinul de ministru nu prevede clar cine si in ce conditii poate anula inregistrarea unui astfel de autovehicul.
La Sag, nu este inregistrata nicio astfel de autoutilitara. Primarul Florian Bonte spune ca a vrut sa fie precaut. „Daca legea nu e clara, nu am vrut sa creez confuzii”, a declarat acesta pentru Graiul Salajului.
Primarul din Agrij, Pamfil Berar, considera ca aceasta inregistrare a masinilor pe comuna este la limita legii. Crede ca masura este una foarte buna pentru cei care folosec intr-adevar autovehiculele in scop agricol. „A trecut vremea cand oamenii carau cu caruta, cu boii, iar pentru cine nu isi permite sa isi cumpere un tractor, aceste masini sunt de mare ajutor”, spune primarul. Pamfil Berar spune ca in Agrij sunt inregistrate acum cinci astfel de autoutilitare, dupa ce la doi detinatori de astfel de masini li s-a anulat inregistrarea pentru ca nu au respectat regulile impuse prin hotarare de consiliu local.
In comuna Crasna, exista cinci jeep-uri inregistrate ca masini folosite in scop agricol. Primarul Pop Emeric spune ca prin hotarare de consiliu local s-a stabilit ca pot circula numai pe raza comunei. Primaria Crasna s-a pus in legalitate si a stabilit criteriile exacte in care se pot inregistra si pot circula aceste autoutilitare dupa ce, in urma unui accident rutier, s-a trezit cu o plangere penala formulata de politisti la parchet. In urma acesteia s-a stabilit concret ce trebuie sa faca primaria pentru a fi in legalitate in poblema acestor masini.